WASHINGTON – Americké zpravodajské služby se domnívají, že část ukrajinské vlády schválila srpnový bombový útok autem poblíž Moskvy, při němž zahynula Darja Duginová, dcera prominentního ruského nacionalisty, což je prvek tajné kampaně, která by podle amerických představitelů mohla rozšířit konflikt. (Foto: Youtube / SkyNews)

Spojené státy se na útoku nijak nepodílely, ať už poskytnutím zpravodajských informací nebo jiné pomoci, uvedli úředníci.

Američtí představitelé rovněž uvedli, že o operaci nevěděli předem a že by se proti zabití postavili, kdyby byli konzultováni. Poté američtí představitelé ukrajinské představitele za atentát napomenuli, uvedli.

Důvěrné hodnocení ukrajinské spoluúčasti, o němž se dříve nepsalo, bylo minulý týden sdíleno v rámci americké vlády. Ukrajina bezprostředně po útoku popřela, že by se na vraždě podílela, a vysocí představitelé toto popření zopakovali, když byli dotázáni na hodnocení amerických zpravodajských služeb.

Ačkoli Rusko na atentát nijak konkrétně neodpovědělo, Spojené státy se obávají, že podobné útoky – ačkoli mají vysokou symbolickou hodnotu – mají na bojišti jen malý přímý dopad a mohly by Moskvu vyprovokovat k vlastním úderům proti vysokým ukrajinským představitelům.

Američtí představitelé jsou frustrováni nedostatečnou transparentností Ukrajiny, pokud jde o její vojenské a tajné plány, zejména na ruském území.

Od začátku války ukrajinské bezpečnostní služby prokázaly, že jsou schopny proniknout do Ruska a provádět sabotážní operace. Zabití Duginy by však bylo jednou z nejodvážnějších operací doposud – ukázalo by, že Ukrajina se může dostat velmi blízko k prominentním Rusům.

Někteří američtí představitelé mají podezření, že skutečným cílem operace byl Duginův otec Alexandr Dugin, ruský ultranacionalista, a že operativci, kteří ji provedli, se domnívali, že bude ve vozidle se svou dcerou.

Zdroj: yahoo.com