Vojenský konvoj byl vyfotografován, jak míří k frontové linii ve vlaku napojeném na ruskou obrannou divizi, která manipuluje s jadernými zbraněmi a udržuje skladovací zařízení. (Foto: Twitter)

Vladimir Putin naznačil, že je připraven použít na obranu Ruska jaderné zbraně, a napětí se zvýšilo jeho anexí čtyř ukrajinských regionů, kde probíhají těžké boje.

Panují obavy, že by mohl prohlásit, že útok na tyto oblasti na východě a jihu Ukrajiny by byl útokem na ruské území, a tak by si otevřel cestu k použití jaderných zbraní.

A nyní byl spatřen konvoj obrněných transportérů BPM-97 a dalších vojenských vozidel, který směřuje přes střední Rusko, což na Telegramu zveřejnil proruský kanál Rybar.

Sofistikovaná technika, jejíž součástí je i protiminová výzbroj, údajně patří 12. hlavnímu ředitelství ruské armády, které provozuje centrální sklady jaderných zbraní.

„Ve skutečnosti se jedná o přepravu výstroje patřící 12. hlavnímu ředitelství ruského MO,“ uvedl obranný analytik Konrad Muzyka.

„Toto ředitelství je zodpovědné za jadernou munici, její skladování, údržbu, přepravu a výdej jednotkám.“

Může to znamenat, že jaderné zbraně jsou převáženy na frontu, nebo se jedná o Putinův pokus vyhrožovat a zastrašovat Západ.

Pan Muzyka o snímcích vlaku informoval na Twitteru: „Znamená to, že toto video ukazuje přípravy na vypuštění jaderných zbraní? Ani ne. Existují jiná, pravděpodobnější vysvětlení.“

Dále vysvětlil, že by mohlo jít o vzkaz Západu nebo by vojenská technika mohla sloužit k výcvikovým účelům.

Poté, co se Rusko v sobotu stáhlo z klíčového města Lyman na východě Ukrajiny, navrhl čečenský vůdce a Putinův spojenec Ramzan Kadyrov použití jaderných zbraní s nízkým účinkem.

Kreml však v pondělí tuto možnost odmítl.

Ukrajinské síly prolomily ruskou obranu na jihu země a zároveň rozšířily svou rychlou ofenzívu na východě, čímž se zmocnily zpět dalšího území v oblastech anektovaných Moskvou a ohrozily zásobovací linie ruských jednotek.

Ukrajinské síly dosáhly největšího průlomu na jihu od začátku války a v pondělí při postupu podél strategické řeky Dněpr dobyly zpět několik vesnic, uvedli ukrajinští představitelé a Ruskem dosazený velitel v oblasti.

Zdroj: thetimes.co.uk