Německý časopis Der Spiegel uvedl, že němečtí bezpečnostní činitelé se domnívají, že k odpálení potrubí Nord Stream v Baltském moři byla použita „vysoce účinná výbušná zařízení“. (Foto: Twitter)

Podle informací SPIEGELU bylo vypočteno, že ke zničení potrubí musela být použita výbušná zařízení s účinkem srovnatelným s 500 kilogramy TNT. Do odhadu byly zahrnuty i seismické signály zaznamenané různými měřicími stanicemi.

Dosud neznámé odhady podporují předpoklad, že za akcí může stát pouze státní aktér. Federální vláda se dosud držela zpátky se spekulacemi o pozadí přerušení potrubí.

Hodně se spekuluje o tom, že za akcí stojí Rusko. Ruské vedení však proces označilo za mezinárodní terorismus namířený proti Rusku.

Spolková vláda si od podrobnějšího zkoumání plynovodů Nord Stream 1 a 2, které jsou přerušeny severovýchodně a jihovýchodně od ostrova Bornholm v Baltském moři, slibuje více informací. V bezpečnostních kruzích se hovořilo o tom, že škody by o víkendu mohli případně posoudit potápěči nebo dálkově řízený robot.

V nejlepším případě by se pak podle bezpečnostních kruhů daly vyvodit první závěry o typu výbuchu pod vodou a o použité výbušnině. Je však obtížné předvídat, kolik stop se ještě podaří nalézt. – Der Spiegel

Výbuchy byly tak silné, že švédská národní seismická síť zaznamenala 1,9 stupně Richterovy škály a další výbuch, který zaznamenal 2,3 stupně…

Podle švédské národní seismické sítě byly v pondělí ve stejné oblasti moře, kde dochází k únikům plynu z plynovodu Nord Stream, zaznamenány dva silné podmořské výbuchy.

Monitorovací síť uvedla, že k prvnímu výbuchu došlo v pondělí ve 2:03 švédského času s magnitudou 1,9 Richterovy stupnice, druhý následoval téhož dne v 19:04 s magnitudou 2,3. V pondělí v 19:30 švédského času došlo k dalšímu výbuchu, který zaznamenal magnitudu 1,9 Richterovy stupnice.

Pro představu, co všechno musely bomby protrhnout, aby poškodily tubusy, Javier Blas z agentury Bloomberg ukazuje, že NS1 a NS2 byly na každém úseku centimetry silné oceli pokryté tunami betonu. Podle Blase je každá z trubek „velmi silná“.

A nyní generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil útok na Nord Stream za „sabotáž“ a prohlásil, že na něj bude reagováno „rozhodnou odpovědí“.

* * *

Agentura Reuters ve čtvrtek citovala generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který uvedl, že na útoky proti kritické infrastruktuře EU bude reagováno „rozhodnou odpovědí“. Tyto činy označil za sabotáž.

„Všechny v současnosti dostupné informace naznačují, že jde o výsledek úmyslných, bezohledných a nezodpovědných sabotážních činů.“

„Jako spojenci jsme se zavázali, že se budeme připravovat, odrazovat a bránit proti nátlakovému využívání energie a dalším hybridním taktikám ze strany státních i nestátních aktérů. Na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců bychom reagovali jednotně a rozhodně,“ uvádí se v prohlášení Severoatlantické rady (NATO).

Samostatně Stoltenberg napsal na Twitteru:

Stoltenberg ani NATO neuvedli viníka útoků na plynovody, ačkoli někteří představitelé EU naznačovali, že jde o Rusko.

Nebylo zmíněno, jak NATO „dospělo k odhadu, že škody, které podle něj způsobily značný ekologický spad a narušení lodní dopravy, jsou důsledkem úmyslného útoku,“ poznamenal WSJ.

Prohlášení NATO je výrazným zvýšením napětí mezi Ruskem a Západem před krokem ruského prezidenta Vladimira Putina, který anektoval části východní Ukrajiny.

Další podrobnosti o čtvrtém úniku z plynovodu Nord Stream naleznete níže.

* * *

Švédská pobřežní stráž podle agentury Reuters potvrdila, že ve čtvrtek byl na poškozeném systému plynovodu Nord Stream v Baltském moři objeven nový únik. Připočteme-li tuto skutečnost k dalším třem únikům, jsou to celkem čtyři úniky, které od pondělí vypouštějí do vody zemní plyn.

„Dva z těchto čtyř úniků jsou ve výlučné ekonomické zóně Švédska,“ řekla mluvčí pobřežní stráže Jenny Larssonová listu Svenska Dagbladet. Dodal, že další dvě se nacházejí v dánské výlučné ekonomické zóně.

Přestože v době podezřelých podmořských výbuchů na začátku tohoto týdne nebyly ani NS1, ani NS2 v provozu, byly naplněny NatGasem do Německa, přičemž Dánsko odhaduje, že úniky se do neděle rozptýlí.

Nad poškozenými plynovody ve švédské ekonomické zóně se na hladině Baltského moře objevily dvě mohutné bubliny plynu. Jedna plynová bublina měří v průměru neuvěřitelných 2 950 stop, zatímco druhá má asi 600 stop.

Několik šéfů EU označilo incident za „úmyslný“ a „sabotáž“, Finsko uvedlo, že útoku na plynovod byl schopen pouze státní subjekt.

Situace v Pobaltí je den ode dne intenzivnější, protože Norsko, které je nyní hlavním dodavatelem zemního plynu do Evropy (nedávno vytlačilo Rusko), zvýšilo bezpečnost v místech energetické infrastruktury, pozemních terminálů a plošin na norském kontinentálním šelfu. Objevily se zprávy o záhadných dronech, které bzučely nad ropnými plošinami.

V pátek se na žádost Ruska sejde Rada bezpečnosti OSN, aby posoudila škody na NS1 a NS2. O schůzku požádalo ruské velvyslanectví USA, které „trvá na potřebě komplexního a objektivního prozkoumání okolností bezprecedentních útoků na ruské ropovody“.

Agentura Reuters uvedla, že velvyslanectví na svém kanálu Telegram komentovalo, že USA se snaží „vytlačit“ ruské ropné firmy z globálního energetického trhu prostřednictvím „netržních metod a sankcí“.

Ruská prokuratura agentuře Interfax sdělila, že incident se Severním proudem je vyšetřován jako „mezinárodní terorismus“.

Prozatím se zdá, že NS1 nebude v dohledné době zprovozněn (NS2 nebyl nikdy zprovozněn, i když byl naplněn plynem). Před letošní zimou a snížením kapacity NS1 dostávala EU prostřednictvím plynovodů z Ruska asi 40 % NatGasu, nyní je to podle agentury Bloomberg asi 9 %.

Zdroj: spiegel.de