Jihokorejský prezident Yoon Suk-yeol byl tento týden na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku přistižen při trapném okamžiku. (Foto: Youtube)

K incidentu došlo bezprostředně po setkání s prezidentem Joe Bidenem na středeční konferenci pro Globální fond. Nechal se slyšet, jak o amerických zákonodárcích mluví v korejštině souhrnně jako o „f**kerech“, a naznačil, že Bidena ponižuje:

„Jak by mohl Biden neztratit zatracenou tvář, když to ti f**kři v Kongresu neprosadí?“ řekl. Před svými urážlivými výroky Biden přislíbil 6 miliard dolarů na boj proti HIV a tuberkulóze.

Tuto pomoc by musel schválit Kongres. „F**kers,“ bylo tento čtvrtek nejsledovanějším tématem na jihokorejském Twitteru.

Podle CNN „byl klip na YouTube – který dosud nebyl stažen – od svého nahrání zhlédnut více než čtyřmilionkrát a sklidil desítky tisíc komentářů“.

Zpráva dále uvádí, že prezident Yoon čelí lavině kritiky, která souvisí také s jeho cestou do Velké Británie na pohřeb královny Alžběty: „Během pobytu v Londýně ho Yoonovi odpůrci obvinili z neúcty, protože si nestihl prohlédnout královninu rakev, která ležela ve stavu – což Yoon svedl na hustý provoz.“

Horký mikrofonový moment obsahoval slova pronesená v korejštině a byl zveřejněn jihokorejskou televizní stanicí, kde se klip stal virálním (zachycen na konci níže uvedeného klipu):

Yoon je ve funkci teprve od května a jeho virální přeřeknutí přichází v době, kdy se posilují vojenské vztahy mezi USA a Jižní Koreou. K myšlence hledání diplomatických cest s Pchjongjangem se staví chladně, zatímco Severní Korea zvyšuje počet testů zbraní a dokonce naznačuje možnost nadcházejícího jaderného testu.

Zdroj: libertarianinstitute.org