Den po vydání částečného mobilizačního rozkazu ruského prezidenta Putina, na jehož základě bylo povoláno nejméně 300 000 ruských záložníků, se ve čtvrtek v Moskvě objevily scény plné nadšení, ale také mnoho případů frustrace a zmatku v různých částech země. (Foto: Twitter)

„Povolávací rozkazy byly oprávněným mužům doručeny o půlnoci. Učitelé ve školách jsou nuceni rozdávat povolávací rozkazy. Muži dostali hodinu na to, aby si sbalili věci a dostavili se do odvodních středisek,“ poznamenal The Guardian. „Ženy vzlykaly, když posílaly své manžely a syny bojovat do ruské války na Ukrajině.“

A to v době, kdy jsou ruská letiště stále plná a letenky do zahraničí údajně vyprodané na několik dní či dokonce týdnů, protože lidé s prostředky opouštějí zemi v obavách, že budou posláni bojovat…

„Tisícům mužů po celém Rusku byly předány povolávací rozkazy a nevládní organizace pomáhající brancům byly ve čtvrtek zaplaveny žádostmi o pomoc v rámci vojenské mobilizace, kterou zahájil prezident Vladimir Putin s cílem poskytnout další pracovní síly pro válku na Ukrajině,“ píše ve čtvrtek deník The Moscow Times.

„Jedna Moskvanka, která byla zadržena se svým manželem na demonstraci proti mobilizaci, řekla listu The Moscow Times, že protestujícím mužům byly na policejní stanici předány odvodní papíry.“

Objevily se záběry mužů seřazených na letištní ploše vojenské letecké základny, kteří mají na sobě civilní oblečení a s sebou tašky s vojenskou výstrojí, a poté, co je zveřejnil regionální deník Mash, se rozšířily na sociálních sítích.

Podle dalšího popisu jiné scény, v níž moskevská žena sledovala, jak její manžel odjíždí do války:

„Byl tam vojenský náborový důstojník, který zadrženým mužům dával oznámení o povolání do armády,“ řekla listu The Moscow Times.

„Když byl první člověk vyzván, aby šel do oddělené místnosti, nechápali jsme, co se děje – ale když se vrátil s povolávacím rozkazem, začali jsme jen plakat.“

Mezitím stačilo pár hodin, aby se další skupina mobilizovaných Rusů opila do němoty. „Proč tam jdeme? Kam jedeme? K*rva ví!“, uzavírá jeden z nich.

Nábor a mobilizace se údajně setkaly s určitým odporem a kontroverzí zejména v odlehlých regionech Ruské federace, kde žijí etnické menšiny.

Docela silné video. Místní obyvatelé Dagestánu zjevně nechtějí válku s Ukrajinou. Náborový důstojník tvrdí, že musí bojovat za budoucnost. – My nemáme ani přítomnost, o jaké budoucnosti to mluvíte,“ odpovídá jeden z Dagestánců.

Jiná regionální zpráva popisuje, že některé klipy byly široce sdíleny:

Na jednom videu, údajně pořízeném v Jakutsku, je vidět, jak vedení místních podniků svolává své pracovníky a nakládá je do autobusů směřujících do náborových kanceláří.

Jiné video, pořízené v provincii Zabajkalský kraj na severu Mongolska, ukazuje místní vojenské náboráře, jak pozdě v noci „sbírají potravu pro děla“.

Objevila se také videa z Čečenska. Místní vojevůdce Ramzan Kadyrov se zřejmě rozhodl co nejrychleji realizovat Putinův dekret a shromáždil několik stovek mladých mužů.

Ceny letenek na cesty do zahraničí prudce vzrostly, přičemž většinou se jedná o jednosměrné lety ze země.

Agentura Associated Press mezitím informovala o pokračujících protiválečných protestech, které se objevují v různých lokalitách po celé zemi, zejména ve velkých městech:

V souvislosti s tím, jak po internetu kolovaly výzvy k protestům, moskevská prokuratura varovala, že za organizování nebo účast na takových akcích hrozí až 15 let vězení. Podobná varování vydaly úřady i před dalšími nedávnými protesty. Středeční protesty byly prvními celostátními protiválečnými protesty od začátku bojů na konci února.

Státní úřad pro dohled nad komunikací Roskomnadzor rovněž varoval média, že za přenos „nepravdivých informací“ o mobilizaci bude zablokován přístup na jejich internetové stránky. Nebylo jasné, co přesně to znamená.

V Moskvě a Petrohradu a jejich okolí byly v noci ze středy na čtvrtek natáčeny protesty, při nichž byly hlášeny stovky zatčených…

Jedna skupina aktivistů podle listu The Guardian o Putinově středečním projevu a vojenském rozkazu souvisejícím s mobilizací na Ukrajině prohlásila: „Není to částečná mobilizace, je to stoprocentní mobilizace.“

Muži nastupující do autobusů v Belgorodské oblasti poté, co jim byly předány rozkazy…

Píše The Guardian: „Během středečního televizního rozhovoru Šojgu uvedl, že Rusko se zaměří na 300 000 odvedenců, především těch, kteří mají nedávné vojenské zkušenosti. Skutečný počet v rozkazu podepsaném Putinem je však tajný.“

Zdroj: zerohedge.com