Elon Musk prohlásil, že jeho satelitní internetový systém Starlink je „aktivní“ na všech kontinentech. Mapa dostupnosti na webových stránkách Starlinku však říká něco jiného. (Foto: Flickr)

„Starlink je nyní aktivní na všech kontinentech, včetně Antarktidy,“ napsal Musk na Twitteru.

Mapa dostupnosti vysokorychlostního satelitního internetu s nízkou latencí se však zdá být „dostupná“ pouze v Americe, Evropě a Austrálii – Rusko, Čína a Írán jsou podle všeho blokovány a v dohledné době nebudou k dispozici. A ani náznak pokroku v Africe (nicméně v Muskově rodné Jihoafrické republice).

I když je Ukrajina uvedena na „čekací listině“ s tím, že služba není oficiálně dostupná — v západních médiích se objevilo nespočet příběhů o tom, jak Muskovy vesmírné satelity změnily válku na zemi proti Rusku. Možná je toho víc, než se na první pohled zdá, protože pokrytí je rozsáhlejší, než se uvádí na mapě.

Tento měsíc je na oběžné dráze více než 2 300 družic Starlink. Dalších 54 satelitů Starlink prostřednictvím opakovaně použitelné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX bylo vypuštěno do vesmíru v neděli večer z vesmírné stanice Cape Canaveral na Floridě.

Minulý týden Musk na Twitteru napsal, že družice Starlink „je určena pouze pro mírové využití“, čímž zřejmě reagoval na stížnosti Ruska, které si na nedávném zasedání OSN stěžovalo na to, že západní země využívají „prvky civilní, včetně komerční, infrastruktury ve vesmíru pro vojenské účely“.

„Zdá se, že si naši kolegové neuvědomují, že takové akce ve skutečnosti představují nepřímé zapojení do vojenských konfliktů,“ řekl minulý týden Konstantin Voroncov, vedoucí ruské delegace v pracovní skupině Úřadu OSN pro otázky odzbrojení.

Musk mezitím prohlásil, že bude usilovat o výjimku ze sankcí USA vůči Íránu, aby mohl dodávat společnosti Starlink přístup do této země na Blízkém východě:

„Přístup k internetu je důležitým nástrojem pro protestující a aktivisty v Íránu, který blokuje mnoho služeb, jako je YouTube, a mnoho zahraničních médií ve snaze zavést to, co země označuje jako halal internet, neboli internet, který odpovídá jejímu výkladu islámského práva,“ uvedl WSJ.

Celosvětová expanze Starlinku se zdá být rozsáhlejší, než jak ji ukazuje mapa, kterou společnost nabízí. Co se týče aplikací „pouze pro mírové použití“, to se teprve uvidí…

Zdroj: wtol.com