Společnost OceanGate Expeditions se minulý týden podělila se světem o video, které obsahuje jedny ze snímků pozůstatků Titaniku s nejvyšším rozlišením, jaké kdy bylo k vidění. (Foto: Youtube)

Záběry lodi, která je stará 110 let a leží na mořském dně 2,4 míle pod hladinou severního Atlantiku, byly pořízeny v kvalitě 8K. To je téměř čtyřikrát vyšší rozlišení, než jaké mají běžné televizní obrazovky s ultra vysokým rozlišením 4K.

Vrak odsouzeného luxusního parníku byl objeven v roce 1985 necelých 400 mil od pobřeží Newfoundlandu a od té doby je neustále zdrojem intrik. Nový film, který byl pořízen během plavby OceanGate k Titaniku v roce 2022, poskytuje divákům pohled na loď v živých barvách a podle Smithsonova institutu ukazuje příď lodi, kotvu na levoboku, trup a také obrovský kotevní řetěz.

„Na těchto záběrech vidíme nové detaily. Nikdy jsem například neviděl jméno výrobce kotvy, Noah Hingley & Sons Ltd., na kotvě na levoboku,“ říká Rory Golden, expert OceanGate na Titanic a zkušený potápěč na Titaniku, ve svém prohlášení. „… Jeden z nejúžasnějších klipů ukazuje jeden z jednostranných kotlů, který spadl na dno oceánu, když se Titanic rozlomil na dvě části. Pozoruhodné je, že právě jeden z jednostranných kotlů byl poprvé spatřen při identifikaci vraku Titaniku v roce 1985.“

V roce 2021 začala soukromá společnost OceanGate, která se zabývá podmořským výzkumem a byla založena v roce 2009, zajišťovat každoroční výlety k troskám Titaniku.

Občané složení ze „specialistů na mise“ zaplatili celkem 250 000 dolarů za kus za možnost zúčastnit se plavby po boku potápěčských profesionálů, historických badatelů a vědců.

Podle Stocktona Rushe, prezidenta OceanGate, v rozhovoru s Amandou Holpuchovou z New York Times, je tento poplatek „zlomkem nákladů“ ve srovnání s poplatky spojenými s vesmírnou turistikou, které mohou dosahovat desítek milionů dolarů.

Podle webových stránek společnosti OceanGate expedice nejenže dávají účastníkům možnost stát se jedním z méně než 250 lidí, kteří si „osobně [prohlédnou] Titanic a [jeho] okolní pole trosek“, ale podle Smithsonian provádějí také vědecký výzkum vraku.

Nově získaný film dodává důvěryhodnost dřívějším zvěstem, že nešťastná loď, která je nejvíce známá tím, že se potopila během své první plavby v dubnu 1912, časem chátrá. Podle informací, které v červnu 2021 poskytl Ben Finley z agentury Associated Press, jsou za degradaci zodpovědné především bakterie požírající kovy a hlubokomořské proudy.

„Příští rok budeme mít lepší údaje, ale letos je rozhodně v horším stavu než loni,“ řekl Stockton Rush, generální ředitel společnosti OceanGate, při rozhovoru s Alanem Boylem z GeekWire. „Prochází přirozenou spotřebou oceánu.“

Obavy o etiku vzbuzuje narušení místa ztroskotání, zejména když jsou z něj vynášeny předměty. To platí jak pro historiky, tak pro archeology. Společnost OceanGate neprovedla na vraku žádné změny, ale jiné soukromé firmy změny provedly nebo je plánují provést v budoucnu.

Na minutovém filmu, který poskytla společnost OceanGate Expeditions, je vidět příď Titaniku, kotva na levoboku, trup a obrovský kotevní řetěz.

V květnu 2020 soud rozhodl, že záchranná společnost RMS Titanic, Inc (RMST) dostane povolení vyzvednout z Titaniku telegrafní zařízení Marconi. Podle deníku Guardian společnost RMST v roce 2021 v soudním podání opět uvedla, že expedice se „uskuteční, jakmile to bude rozumně možné“. Tato mise byla zmařena kvůli pandemii i neustálým právním sporům.

Zdroj: themindunleashed.com