Německý ministr hospodářství Robert Habeck vypadal jako jelen v záři reflektorů, když se snažil vysvětlit, jak budou podniky nuceny tuto zimu zavřít, ale nebudou bankrotovat. (Foto: Twitter / RTL)

Během trapného rozhovoru v pořadu Maischberger se Habeck tento týden snažil argumentovat, že podniky v celé zemi se tuto zimu nedostanou do platební neschopnosti, přestože budou nuceny přestat vyrábět kvůli nedostatku energie, který přinesly sankce proti Rusku.

„Očekáváte na konci této zimy vlnu bankrotů?“ zeptala se ho moderátorka Sandra Maischbergerová.

„Ne, to neudělám. Dovedu si představit, že některá průmyslová odvětví prostě na nějakou dobu přestanou vyrábět, nikoliv zkrachují,“ trval na svém Habeck.

Podle Habecka „existuje neochota nakupovat“, protože zboží je nyní „dvakrát dražší“, což by mohlo vést k tomu, že podniky budou nuceny přestat vyrábět zboží.

„Pak sice automaticky nezkrachují, ale mohou přestat prodávat,“ipustil.

Maischberg odhalil šokující nedostatek ekonomických znalostí ministra hospodářství tím, že uvedl zřejmou věc: pokud podniky přestanou prodávat zboží, přestanou vydělávat, a proto zkrachují.

„Když přestanu prodávat, tak nevydělávám,“ zdůraznil Maischberger. „Pak musím po dvou měsících podat návrh na bankrot, pokud jsem tak neučinil, bankrot jsem oddálil.“

Habeck souhlasil: „To byste se pak dostal do platební neschopnosti, kdybyste svou prací dělal větší a větší mínusy.“

„Ano, ale jak to, že nebudete dělat větší mínusy, když lidem platíte, ale už nic neprodáváte?“ zeptala se. „Tak jak by to měl člověk… Nepochopila jsem to.“

Stále nepříjemněji se tvářící Habeck trval na tom, že k insolvenci nedojde „automaticky“, ale že nakonec „určité transakce přestanou být ziskové a pak se ukončí“.

„Možná budou později znovu zařazeny, to se může stát, takže to není klasická insolvence,“ tvrdil Habeck. „Ale je možné, pokud situaci nenapravíme, že firmy – pekárny, řemeslníci, úklidové firmy a tak dále – pak přestanou podnikat ještě v průběhu letošního roku.“

Maischbergová v tu chvíli už nedokázala skrývat skepsi a řekla Habeckovi, že neví, o čem mluví.

„Takže jsou na mizině, protože už nemohou pracovat, ale bankrot nevyhlásí?“ zeptala se.

„No, myslím, že se nad tímto bodem musíte opravdu znovu zamyslet, ale mám pocit, že jste ještě nenašel správnou odpověď,“ dodala.

Německo se tuto zimu potýká s nedostatkem zemního plynu způsobeným sankcemi EU vůči Rusku, což již vedlo k tomu, že se v Německu vyprodává palivové dřevo, protože lidé v panice nakupují, aby vytápěli své domovy.

„Ruský útok na Ukrajinu vytvořil napjatou situaci na energetických trzích a my děláme vše pro to, abychom se vyhnuli nedostatku plynu,“ uvedl Habeck v pondělí, kdy Německo oznámilo, že ponechá v pohotovosti pouze dvě jaderné elektrárny.