Tchaj-wan varuje, že jeho armáda nebude váhat uplatnit právo na sebeobranu a podnikne protiútok v případě, že čínské síly vstoupí na jeho území, a to v návaznosti na bezprecedentní úterní událost, při níž byla vypálena ostrá munice jako „varovný výstřel“ proti skupině bezpilotních letounů, které se objevily poblíž Tchaj-wanem kontrolovaných ostrovů Kinmen. (Foto: Twitter)

Původně byly k varování dronů nasazeny světlice, ale podle tchajwanského ministerstva obrany byla poté použita ostrá munice, která donutila drony odletět. Tchaj-pej ve středu následovalo toto varování: Podle slov mluvčího ministerstva obrany Li-Fanga Suna „budeme i nadále bránit naši národní bezpečnost, pevně se držet středové linie a uděláme vše, co bude třeba, abychom ochránili naše domovy, naše rodiny a naši suverenitu“.

Během několika hodin po vydání varování byl hlášen další incident s dronem – tchajwanská armáda uvedla, že ve středu v oblasti svých pobřežních ostrovních držav zaznamenala „tři civilní drony“. Dále potvrdila, že byly opět vypáleny varovné výstřely k odražení neidentifikovaných dronů, o nichž se předpokládá, že byly vyslány z čínské pevniny.

Tchajwanské hlídky na ostrovním stanovišti, které zaznamenaly nárůst hlášené aktivity čínských dronů, prostřednictvím Weibo.

Byla zaznamenána řada případů, kdy se pravděpodobně čínské bezpilotní letouny přiblížily k ostrovům drženým Tchaj-wanem, které leží v blízkosti pevninské Číny, včetně ostrovů Matsu.

Zatímco tchajwanská média popsala úterní velký incident jako incident s „civilními drony“ – zatím není jasné, zda je provozovala armáda PLA, ani to, do jaké míry byly čínské vojenské drony v blízkosti ostrovů rozmístěny.

Pokud jde o ostrovy Kinmen, místo tohoto posledního incidentu s varovným výstřelem, leží pouhých 10 km východně od čínského pevninského města Xiamen ve Fujianu.

Další vojenská prohlášení vydaná ve středu naznačují, že tchajwanské síly jsou v nejvyšší pohotovosti a připraveny zasáhnout v případě, že budou spatřeny další čínské bezpilotní letouny:

Generálmajor Lin Wen-huang, ředitel divize operací a plánování, uvedl, že pokud drony po varování neodletí, armáda rozhodne, „zda zasáhne cíl a využije práva na sebeobranu k protiútoku“.

„Použijeme námořní a letecké síly a pobřežní palbu k odražení sil PLA (Čínské lidové osvobozenecké armády), které vstoupí do naší zóny 24 námořních mil nebo 12 námořních mil,“ řekl Lin.

„Když se letadla a lodě PLA ocitnou v našem 12mílovém teritoriálním moři a vzdušném prostoru, budeme jednat v souladu s operačními rozkazy a uplatníme právo na sebeobranu k protiútoku,“ uvedl na online briefingu.

Konkrétní formulace těchto hrozeb vojenské odpovědi je zajímavá vzhledem k tomu, že síly východního divadla PLA na týdenních bázích porušují střední linii, která odděluje Tchajwanský průliv, od provokativní návštěvy Nancy Pelosiové v Tchaj-peji 2. srpna, která odstartovala bezprecedentní čínské cvičení ostré střelby, jež obklíčilo samosprávný ostrov.

Během léta se objevila řada videí, která zřejmě ukazují, jak zahraniční bezpilotní letouny obtěžují tchajwanské vojenské základny na odlehlých ostrovech, což zvyšuje napětí:

Tato videa se široce rozšířila v regionálních sociálních médiích:

V souvislosti s rostoucím napětím a obavami Tchaj-peje z „nuceného sjednocení“ ze strany Pekingu v blízké budoucnosti vyslaly Spojené státy řadu oficiálních delegací – poslední z nich vedl arizonský guvernér Doug Ducey. Jedná se již o pátou americkou delegaci, která navštívila Tchaj-wan počátkem srpna.

Tisková zpráva tchajwanského ministerstva zahraničních věcí zdůraznila, že „Arizona a Tchaj-wan mají úzké hospodářské a obchodní vztahy. V Arizoně investovalo více než 100 tchajwanských společností, které se zabývají především polovodiči, letectvím, elektronickými součástkami, počítačovým vybavením a souvisejícími službami.“

Zdroj: zerohedge.com