Jednání některých republikánů spřízněných s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem odpovídá definici fašismu, řekla v pátek novinářům mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová, den poté, co prezident Joe Biden prohlásil, že se blíží „polofašismu“.

„Při vyložení a definování toho, co republikáni z MAGA udělali, jsem se vyjádřila velmi jasně, a když se podíváte na definici fašismu, přemýšlíte o tom, co dělají, když útočí na naši demokracii. … To je to, co to je. Je to velmi jasné,“ řekla Jean-Pierreová na tiskovém brífinku.

MAGA odkazuje na Trumpův slogan „Make America Great Again“ (Udělejme Ameriku znovu velkou). Fašismus je politická filozofie, která povyšuje národ a často i rasu nad jednotlivce a podporuje autokratickou vládu vedenou diktátorským vůdcem zahrnující násilné potlačování opozice, uvádí americký slovník Merriam-Webster.

V reakci na Bidenovy čtvrteční večerní výroky, že republikáni spříznění s Trumpem přijímají násilí a nenávist a směřují k „polofašismu“, označil Republikánský národní výbor tyto výroky za „opovrženíhodné“.

„Biden vyhnal Američany z práce, převedl peníze od pracujících rodin k právníkům z Harvardu a poslal naši zemi do recese, zatímco rodiny nemají na benzín a potraviny,“ uvedl mluvčí Nathan Brand.

Zdroj: reuters.com