Šéfka Evropské centrální banky (ECB) prohlásila, že za prudkým nárůstem inflace stojí klimatické změny a že ceny zvyšují sucha a hladomory. (Foto: Flickr)

Šéfka ECB Christine Lagardeová to uvedla 13. července v rozhovoru pro francouzský list Madame Figaro. Anglický překlad rozhovoru byl zveřejněn 25. srpna.

Lagardeová uvedla, že další klimatické katastrofy by mohly vést k dalšímu růstu cen.

„Pokud bude na celém světě přibývat klimatických katastrof, sucha a hladomorů, bude to mít dopad na ceny, pojistné a finanční sektor,“ uvedla Lagardeová.

„Musíme to vzít v úvahu.“

Lagardeová se vyjádřila v době, kdy v celé Evropě prudce vzrostla inflace, protože domácnosti musí vydávat více peněz za potraviny a energie. Růst cen přitom nadále převyšuje průměrné tempo zvyšování mezd.

Evropská unie nadále prosazuje program týkající se změny klimatu a současně se snaží snížit svou závislost na ruském plynu v důsledku invaze na Ukrajinu, přestože v souvislosti s prudce rostoucím horkým létem a omezenými dodávkami energie existuje zvýšená poptávka po ní.

V důsledku toho ceny plynu v EU v posledních měsících drasticky vzrostly a nevykazují žádné známky zpomalení. Další bolest přijde, až se na konci tohoto měsíce na tři dny „běžné údržby“ uzavře životně důležitý plynovod Nord Stream 1, který spojuje západní Rusko a Německo.

Na jiném místě ve čtvrtek byla Lagardeová dotázána, zda cítí „nějakou tíhu odpovědnosti“, kterou její rozhodnutí měla na životy Evropanů.

„Ano, rozhodně. Stále nakupuji potraviny v supermarketu, platím své vlastní účty, včetně účtů za plyn, a setkávám se s lidmi na trhu, protože život zde v ECB může být trochu odtažitý, nesouvislý a přerušovaný ekonometrickými modely a prognózami. Pohybuji se vpřed s pocitem povinnosti a pokory,“ odpověděla.

Zdroj: theepochtimes.com