Ukrajina osvobodí Krym vojenskými prostředky a zničení Krymského mostu je pro to nezbytným opatřením. (Foto: Flickr)

Marčenko o tom, zda Ukrajina může osvobodit Krym vojenskými prostředky: „Ano, osvobodíme ho vojenskými prostředky. Nikdo to neodmítl. Krym je Ukrajina, je to naše země a jsou tam naši lidé, kteří jsou stále nuceni sedět pod okupací. Nikdo nedal Rusku právo přijít, vzít si kus země a říct, že ‚to je moje‘.“

Citát Marčenka: „Ano, je to nezbytné opatření, které je připraví o možnost zajistit si zálohy a posílit svá vojska z území Ruska.“

Podrobnosti: Generálmajor ozbrojených sil Ukrajiny zdůraznil, že Ukrajina získá zpět Krym, stejně jako Cherson, Luhansk a Doněck.

Koncem července vyšlo najevo, že generálmajor Ozbrojených sil Ukrajiny Dmytro Marčenko, který do dubna vedl obranu Mykolajova, se vrátil do mykolajivské oblasti, aby provedl některé operace.

Deník New York Times citoval „vysokého ukrajinského vojenského představitele obeznámeného se situací“, který uvedl, že za výbuchem na letecké základně stojí ukrajinské síly.

Mychajlo Podoliak, starší poradce ukrajinského prezidenta, uvedl, že Kyjev nebyl do výbuchů na letišti v Novofedorivce na Ruskem okupovaném Krymu zapojen.

Ráno 10. srpna generální štáb oznámil, že 9. srpna Rusko ztratilo 160 vojenských osob, devět letadel a 15 tanků.

Zdroj: pravda.com.ua