Floridský soudce, který podepsal příkaz k domovní prohlídce povolující razii FBI v rezortu Mar-a-Lago bývalého prezidenta Donalda Trumpa, dříve zastupoval několik zaměstnanců Jeffreyho Epsteina během vyšetřování obchodování se sexem.

Soudce Bruce Reinhardt schválil příkaz, který agentům FBI umožnil provést prohlídku v sídle bývalého prezidenta na jihu Floridy, uvedl deník New York Post.

Reinhart se stal smírčím soudcem v březnu 2018 po deseti letech soukromé praxe. Na Nový rok 2008 opustil úřad amerického prokurátora na jižní Floridě a následující den začal zastupovat Epsteinovy zaměstnance.

O jeho spojení s odsouzeným pedofilem poprvé informoval deník Miami Herald v listopadu téhož roku. Deníku potvrdil, že zastupoval několik Epsteinových zaměstnanců, včetně jeho pilotů a plánovačky Sarah Kellenové.

Reinhart podle listu zastupoval také ženu jménem Naďa Marcinková, kterou Epstein jednou nazval svou „jugoslávskou sexuální otrokyní“.

Obě ženy získaly imunitu v rámci dohody, kterou Epsteinovi v roce 2007 udělila federální prokuratura a která mu umožnila přiznat vinu na státní úrovni namísto na úrovni federální. Epstein si odseděl 13 měsíců v okresním vězení a byl propuštěn z práce.

V pondělním prohlášení se Trump svěřil, že jeho dům v Mar-a-Lago „obléhá“ „velká skupina“ federálních agentů, kteří provádějí domovní prohlídku.

Nesdělil sice, proč byl jeho dům napaden, ale podělil se o to, že se agenti vloupali do jeho trezoru.

‚Nastaly temné časy pro náš národ, protože můj krásný dům Mar-A-Lago v Palm Beach na Floridě je v současné době v obležení, je přepaden a obsazen velkou skupinou agentů FBI,‘ napsal Trump.

‚Nic takového se prezidentovi Spojených států ještě nikdy nestalo.‘

Bývalý prezident uvedl, že s vládními agenty spolupracuje, a ze zátahu obvinil ‚radikální levicové demokraty‘.

‚Jde o pochybení státních zástupců, ozbrojování justičního systému a útok radikálně levicových demokratů, kteří zoufale nechtějí, abych v roce 2024 kandidoval na prezidenta,‘ prohlásil Trump, ‚zejména na základě posledních průzkumů, a kteří stejně tak udělají cokoli, aby zastavili republikány a konzervativce v nadcházejících střednědobých volbách.

Trump blíže nespecifikoval, na základě čeho k prohlídce došlo, ale ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje krabice s dokumenty obsahujícími utajované informace, které si Trump odvezl na Floridu. Bývalý prezident trvá na tom, že neporušil federální zákon a že dotyčné záznamy byly předány Národnímu archivu a správě záznamů.

Tvrdil také, že razie byla politicky motivovaná a pokusem poškodit ho před volbami v polovině volebního období, kdy dráždí svou možnou druhou prezidentskou kandidaturu.

Poté, co odhalil, že FBI provedla razii v jeho domě, vyšly před jeho sídlo desítky rozzuřených příznivců bývalého prezidenta.

Trumpovi příznivci souhlasili s jeho sdělením, že razie byla jasným pokusem zničit jeho případnou prezidentskou kandidaturu v roce 2024. Ti, kteří se shromáždili, drželi v rukou pro-trumpovské nápisy a také staré předvolební cedule s přeškrtnutým jménem bývalého viceprezidenta Mikea Pence.

Zdroj: metro.co.uk