Šéf OSN pro jadernou energetiku varoval, že největší evropská jaderná elektrárna na Ukrajině se „zcela vymkla kontrole“, a naléhavě vyzval Rusko a Ukrajinu, aby urychleně umožnily návštěvu expertů v rozsáhlém komplexu, aby se situace stabilizovala a zabránilo se jaderné havárii. (Foto: Wikimedia)

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii, v úterním rozhovoru pro agenturu Associated Press uvedl, že situace v Záporožské elektrárně v jihovýchodním městě Enerhodar, které se ruská vojska zmocnila na začátku března, krátce po své invazi na Ukrajinu 24. února, je každým dnem nebezpečnější.

„V elektrárně byly porušeny všechny zásady jaderné bezpečnosti“, řekl. „To, co je v sázce, je nesmírně vážné a mimořádně závažné a nebezpečné.“

Grossi uvedl mnoho případů porušení bezpečnosti elektrárny a dodal, že se nachází „v místě, kde probíhá aktivní válka“, v blízkosti území kontrolovaného Ruskem.

Fyzická integrita elektrárny nebyla respektována, uvedl a citoval ostřelování na začátku války, kdy byla elektrárna obsazena, a pokračující informace z Ukrajiny a Ruska, které se vzájemně obviňují z útoků na Záporoží.

Dochází k „paradoxní situaci“, kdy elektrárnu kontroluje Rusko, ale její ukrajinský personál nadále řídí jaderný provoz, což vede k nevyhnutelným třecím momentům a údajnému násilí, uvedl. MAAE má sice určité kontakty s personálem, ale ty jsou „chybné“ a „nejednotné“, řekl.

Grossi uvedl, že dodavatelský řetězec zařízení a náhradních dílů byl přerušen, „takže si nejsme jisti, zda elektrárna dostane vše, co potřebuje“. MAAE také musí provádět velmi důležité inspekce, aby zajistila ochranu jaderného materiálu, „a je tam spousta jaderného materiálu, který je třeba zkontrolovat“, řekl.

„Když si to dáte dohromady, máte katalog věcí, které by se v žádném jaderném zařízení neměly dít,“ řekl Grossi. „A to je důvod, proč od prvního dne trvám na tom, že musíme být schopni tam jet, abychom provedli toto bezpečnostní a bezpečnostní hodnocení, provedli opravy a pomohli, jak jsme to již udělali v Černobylu.“

Ruské obsazení Záporoží obnovilo obavy, že by mohlo dojít k poškození největšího z 15 ukrajinských jaderných reaktorů, což by mohlo vyvolat další mimořádnou událost podobnou havárii v Černobylu v roce 1986, nejhorší jaderné katastrofě na světě, která se stala asi 110 kilometrů severně od hlavního města Kyjeva.

MAAE musí stejně jako do Černobylu vyrazit do Záporoží, aby zjistila fakta o tom, co se tam skutečně děje, aby provedla opravy a inspekce a aby „zabránila jaderné havárii“, řekl Grossi.

Zdroj: iaea.org