„Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v úterý, ve chvíli, kdy jsou všechny oči upřeny na letadlo předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové, které je údajně na cestě na Tchaj-wan, prohlásila: „Nesouhlasíme se situací, kdy velký soused napadne malého, přičemž porušuje mezinárodní právo. A to platí i pro Čínu.“ (Foto: Flickr)

V prohlášení se zavázala, že „v případě agrese ze strany Číny Německo Tchaj-wanu pomůže“. Stejně jako na Ukrajině v posledních měsících i kdysi „neutrální“ Německo začalo být na zahraničněpolitické frontě mnohem aktivnější, když v poslední době následuje válečnické a intervencionistické postoje Washingtonu a Spojeného království.

„Čínské ministerstvo zahraničí však Pelosiovou a Západ obecně varovalo před „zahráváním si s ohněm“ v otázce Tchaj-wanu. Čínský ministr zahraničí Wang Yi dříve během dne prohlásil: „Někteří politici v USA si v souvislosti s tchajwanskou otázkou otevřeně zahrávají s ohněm, protože sledují své vlastní zájmy.“

Zdá se, že různé soupeřící země se rychle „staví do řady“ na obou stranách čínsko-tchajwanské otázky, přičemž Rusko v úterý jasně vyjádřilo svůj postoj.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle státních médií, která následně převzaly mezinárodní zprávy, uvedl: „Vše, co souvisí s touto cestou a případnou návštěvou Tchaj-wanu, je samozřejmě čistě provokační. Provokuje to situaci v regionu … vede to ke zvýšení napětí“.

Zaklínal se, že rozhořčení a odsouzení návštěvy Pelosiové na Tchaj-wanu ze strany Pekingu „je naprosto oprávněné“ a že Moskva plně chápe pohled Číny.

„Namísto respektování této citlivosti Spojené státy bohužel volí cestu takové konfrontace,“ dodal Peskov a zdůraznil, že z této napjaté situace nemůže vzejít nic dobrého.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu mnozí analytici poukazovali na úzkou paralelu mezi otázkami Tchaj-wanu a Ukrajiny, což Peking na každém kroku odmítal.

Rusko a Čína se místo toho rozhodly obě situace vykreslit jako příklady „vměšování“ Západu do jejich sfér a záležitostí, zejména s ohledem na zvýšené dodávky zbraní ze zemí NATO na Ukrajinu i Tchaj-wan.

Zdroj: zerohedge.com