Čína v pondělí podmíněně povolila použití léku, který se obvykle používá k ohrožení některých infekcí virem HIV-1, pro infekce „normálního typu“ COVID, informovala agentura Reuters s odvoláním na Národní úřad pro léčivé přípravky. (Foto: Flickr)

Lék Azvudin, který vyrábí společnost Genuine Biotech, byl schválen v červenci 2021 k léčbě specifických infekcí HIV.

V pozdní fázi klinické studie došlo u 40,4 % pacientů užívajících azvudin ke zlepšení příznaků sedm dní po prvním užití léku ve srovnání s 10,9 % v kontrolní skupině, uvedla společnost Genuine Biotech se sídlem v provincii Henan ve svém prohlášení na začátku tohoto měsíce, aniž by poskytla podrobné údaje. -Reuters

„Normální typ“ COVID je definován jako koronavirová infekce, která zahrnuje příznaky zápalu plic, ale u pacienta nedošlo k progresi do těžkého stadia.

Schválení léku je posledním krokem v čínském přechodu od politiky „nulového výskytu COVID“, která spočívala v uzavírání nemocnic, k přijetí faktu, že virus je nyní endemický – a zřejmě může být léčen lékem proti AIDS.

Dostupnost účinných vakcín a léčby COVID má zásadní význam pro položení základů pro možný odklon Číny od její politiky „dynamické nuly COVID“, která si klade za cíl eliminovat každé ohnisko nákazy – jakkoli malé – a spoléhá na masové testování a přísné karantény. -Reuters

V únoru Čína schválila perorální léčbu přípravkem Paxlovid společnosti Pfizer pro dospělé trpící mírnou až středně těžkou formou COVID, u nichž je vysoké riziko, že onemocnění přejde do těžké formy.

Zdroj: zerohedge.com