Již několik týdnů se objevují zvěsti a rozšířené zprávy o tom, že Spojené státy jsou blízko k zahájení formálního výcvikového programu pro ukrajinské piloty, aby mohli lépe bojovat s nadřazenými ruskými vzdušnými silami. (Foto: Flickr)

Ale uprostřed nabídky zbraní a jejich dodávek z Washingtonu do Kyjeva se také objevily zprávy, že stíhačky nikdy nebyly na stole – ani od spojenců.

Zvláště poté, co v březnu bizarním a poněkud diplomaticky trapným způsobem padl návrh, aby Polsko poslalo na Ukrajinu své vlastní stíhačky MiG-29, na nichž jsou ukrajinští piloti již vycvičeni, vzhledem k tomu, že Varšava předčasně tvrdila, že Bílý dům souhlasil s nahrazením darovaných MiGů stíhačkami F-16. Bidenova administrativa poté odmítla, že by k nějaké dohodě došlo, a celá iniciativa týkající se stíhaček pro Ukrajinu se zdála být odložena. Nyní však čerstvá slova ministra letectví Franka Kendalla oživila spekulace, že Bidenova administrativa o převodu stíhaček intenzivně uvažuje.

„Navzdory předchozím zprávám, které tvrdily opak, Spojené státy skutečně zvažují vyslání stíhaček na Ukrajinu a výcvik jejich pilotů, jak s nimi létat, tvrdí ministr letectva Frank Kendall,“ uvádí Newsmax na základě jeho odhalujících slov před Aspenským bezpečnostním fórem tento týden.

Zdůraznil, že zatímco „momentálním problémem“ zůstávají pozemní boje zejména na východě, což vytváří naléhavou potřebu většího počtu dělostřeleckých a těžkých zbraňových systémů, ukrajinská armáda bude brzy potřebovat lepší letecké prostředky, aby odvrátila ruský útok.

„Budeme otevřeni diskusi s nimi o tom, jaké jsou jejich požadavky a jak bychom je mohli uspokojit,“ řekl Kendall a poté uvedl, že zůstává „do značné míry na Ukrajině“, aby rozhodla, jaký typ letounů by splňoval její potřeby.

„Existuje řada mezinárodních příležitostí, které jsou možné,“ řekl. „Starší americké systémy jsou jednou z možností“ – dodal a zároveň nadhodil možnost letounů A-10, které jsou v procesu vyřazování z výzbroje v rámci Pentagonu.

V současné době návrh zákona o národní obraně, který byl právě schválen ve Sněmovně reprezentantů, povoluje až 100 milionů dolarů na vytvoření ukrajinského pilotního programu pro výcvik na amerických letounech (zejména F-16), což je zatím největší ukazatel, že by Bidenova administrativa mohla být připravena stisknout spoušť.

Zdá se, že nejvyšší velení amerického letectva je v této otázce na stejné vlně, jak uvádí Politico o samostatných prohlášeních z tohoto týdne:

Brown naznačil, že USA nebo některý z jejich spojenců mohou brzy vyslat na Ukrajinu stíhačky.

„Jsou tu americké [stíhačky], jsou tu Gripeny ze Švédska, jsou tu Eurofightery nebo Rafale. Takže existuje řada různých platforem, které by mohly jít na Ukrajinu,“ řekl… Ukrajinci pravděpodobně nedostanou MiGy, pokračoval, protože bude těžké získat díly z Ruska. „Bude to něco neruského, to bych vám asi mohl říct. Co vám ale říct nemohu, je, co to bude,“ uzavřel.

Moskva by to bezpochyby považovala za obrovskou eskalaci a významný krok k naplnění Zelenského ultraprovokativního a riskantního požadavku „zavřít nebe“. Již nyní se objevují zvěsti, že v některých případech by operátoři NATO mohli sami obsluhovat některé ze sofistikovanějších raketových systémů delšího dosahu, které byly nedávno vyslány na ukrajinské bojiště. Mohlo by se to jednoho dne týkat i spojeneckých letadel vydaných Kyjevu?

Zůstává však faktem, že stíhačky americké výroby by vyžadovaly strmou křivku učení ukrajinských pilotů, přičemž výcvik na ně by mohl trvat roky – v závislosti na systému. V této otázce ministr letectví Kendall ve středečním vystoupení naznačil možnost zrychleného výcviku.

Mezitím v čerstvých komentářích, o nichž informoval deník The Wall Street Journal, prezident Zelenskyj zdůraznil, že potřeba systémů protivzdušné obrany je v souvislosti s rostoucí ruskou závislostí na raketách dlouhého doletu „naléhavější“ než kdy jindy. Znovu také ujistil, že postoj Ukrajiny je takový, že nebude s Moskvou vyjednávat, dokud armáda nezíská zpět všechna ztracená národní území. Cokoli menšího „jen prodlouží válku“, prohlásil.

A když už jsme u pokračující zbrojní bonanzy, několik posledních pátečních titulků:

  • BIDEN POVĚŘIL MINISTRA ZAHRANIČÍ BLINKEHO, ABY NAŘÍDIL ČERPÁNÍ OBRANNÉ POMOCI UKRAJINĚ VE VÝŠI AŽ 175 MILIONŮ DOLARŮ – BÍLÝ DŮM
  • MLUVČÍ BÍLÉHO DOMU KIRBY: MINISTERSTVO OBRANY USA OZNÁMÍ, ŽE UKRAJINA DOSTANE AŽ 580 BEZPILOTNÍCH LETOUNŮ PHOENIX GHOST
  • MLUVČÍ BÍLÉHO DOMU KIRBY: CELKOVÁ AMERICKÁ BEZPEČNOSTNÍ POMOC PRO UKRAJINU ČINÍ 8,2 MILIARDY DOLARŮ.

Zdroj: zerohedge.com