Zdravotničtí experti houfně opouštějí NIH a CDC, protože se stydí za „špatnou vědu“ – včetně očkování dětí mladších pěti let, aby se jejich rady „líbily Bílému domu“, tvrdí lékaři. (Foto: Flickr)

Dvě z nejvýznamnějších amerických zdravotnických agentur údajně ztrácejí zaměstnance, protože špatné rozhodování, které zaměstnanci označují za „špatnou vědu“, vede k nízké morálce.

Podle Dr. Martyho Makaryho, špičkového odborníka na veřejné zdraví z Univerzity Johnse Hopkinse, který píše na serveru Common Sense, který provozuje bývalý sloupkař New York Times Bari Weiss, trpí Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Národní ústavy zdraví (NIH) nedostatkem zaměstnanců.

„V současné době nemají žádné vedení. Najednou se otevírá obrovské množství pracovních míst na nejvyšších pozicích,‘ řekl Common Sense anonymní vědec z NIH.

Školy se staly bitevním polem pandemie COVID-19 v Americe.

Když virus v roce 2020 vtrhl do světa, mnoho úředníků ze strachu z neznámého okamžitě uzavřelo provoz – školy, obchody, zábavní podniky, restaurace.

První údaje však ukázaly, že děti jsou při nákaze virem ohroženy jen v omezené míře a že zátěž viru nesou hlavně starší lidé a lidé se silně oslabenou imunitou.

Mezi hlavní rozhodnutí agentur, která poškodila morálku, patří podpora maskování ve školách, uzavření škol během pandemie a povolení vakcín COVID-19 pro děti do čtyř let.

Obě agentury spolu s Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se po celou dobu pandemie zmítaly v kontroverzích kvůli nejednotné komunikaci a rozhodování, které se nezdálo být v souladu s dostupnými vědeckými poznatky.

Navzdory těmto důkazům CDC přesto doporučila, aby školy zůstaly zavřené až do konce školního roku 2019-2020.

Zatímco jednotlivé školní obvody mohly rozhodovat samy o sobě – a mnoho republikánsky orientovaných okresů školy rychle znovu otevřelo -, mnoho velkých metropolitních oblastí pod kontrolou demokratů nechalo školy zavřené po delší dobu.

Začátkem tohoto roku řekl Makary serveru DailyMail.com, že rozhodnutí ponechat školy zavřené bylo jedno z nejhorších, které bylo v pandemii učiněno, a konkrétně uvedl, že menšinové komunity, které v těchto oblastech neúměrně žily, byly akademicky nastaveny nejdále.

‚CDC nedokázalo vyvážit rizika COVID s dalšími riziky, která plynou z uzavření škol,‘ řekl Common Sense anonymní vědec CDC.

‚Ztráty v učení a zhoršení duševního zdraví byly zřejmé již na počátku a zhoršily se, když vedení trvalo na zachování virtuálních škol. Pokyny CDC zhoršily rasovou rovnost pro další generace. Zklamalo tuto generaci dětí.

Když se školy znovu otevřely, mnohé z nich vyžadovaly, aby děti zůstaly maskované po celou dobu mimo polední přestávky, a to podle pokynů CDC.

Dr. Anthony Fauci, car COVID, opakovaně varoval, že zrušení povinnosti dětí nosit roušky je „riskantní“, a zároveň tvrdil, že je čas vrátit se k normálnímu režimu. To bylo v únoru.

Dne 13. července Fauci opět otočil a doporučil, aby masky stále fungovaly při veřejných shromážděních uvnitř budov, a zároveň Američanům řekl, že by neměli dovolit, aby varianta BA.5 COVID-19 „narušila naše životy“.

Makary však varoval, že masky mohly poškodit sociální a emocionální vývoj dětí, protože nemohly správně číst lidské emoce nebo výrazy obličeje zakrytých tváří.

Rozhodnutí, které zřejmě vyvolalo největší rozruch, bylo povolení očkování COVID-19 pro děti ve věku od šesti měsíců do pěti let.

Ředitelka CDC Rochelle Walenskyová podepsala tyto vakcíny v červnu poté, co skupina poradců amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí hlasovala 18. června 12 ku 0 ve prospěch vakcín COVID-19 pro děti od šesti měsíců.

‚Nyní na základě přísného vědeckého přezkoumání víme, že vakcíny, které jsou zde ve Spojených státech k dispozici, lze bezpečně a účinně používat u dětí mladších pěti let. Očkování dětí je kritickou příležitostí, jak je ochránit před hospitalizací a úmrtím na COVID-19,‘ řekla.

Makary kritizoval údaje, které společnosti Pfizer a Moderna předložily, aby dostaly zelenou, a uvedl, že jsou nedostatečné: Podle něj studie společnosti Pfizer zahrnovala méně než 1 000 dětí a neprokázala žádnou účinnost proti infekci.

Společnost Moderna ve své studii, které se zúčastnilo přibližně 6 000 dětí, uvedla pouze čtyřprocentní snížení výskytu infekcí.

„Upřímnější oznámení by znělo: ‚Schválili jsme vakcínu pro kojence a batolata na základě velmi malého množství údajů. I když věříme, že je v této populaci bezpečná, vzorek studie byl příliš malý na to, abychom mohli učinit [závěr] o bezpečnosti. Všimněte si, že studie byly provedeny na dětech bez přirozené imunity,“ řekl Makary v červnu serveru DailyMail.com o tomto rozhodnutí.

„Veřejnost netuší, jak špatné tyto údaje ve skutečnosti jsou. U žádného jiného povolení by to neprošlo,“ řekl úředník FDA.

Uprostřed mnoha kontroverzí, kterým agentura v té době čelila, CDC v dubnu oznámila, že přehodnotí svou strukturu a procesy v naději, že vytvoří lepší postupy pro komunikaci s Američany.

Není jasné, jaké změny, pokud vůbec nějaké, byly na základě tohoto hodnocení provedeny.

Zdroj: dailymail.co.uk