Podle zprávy čínské společnosti, která koupila zemědělskou půdu v Severní Dakotě jen kousek od základny amerického letectva, kde se nachází citlivá technologie pro bezpilotní letouny, se zákonodárci na Kapitolu obávají možné špionáže ze strany Pekingu.

Fufeng Group, čínská společnost se sídlem v Šan-tungu, která se specializuje na zvýrazňovače chuti a náhražky cukru, nedávno zakoupila 300 akrů zemědělské půdy poblíž Grand Forks v Severní Dakotě, venkovské oblasti, která leží asi 90 minut jízdy od kanadských hranic.

Grand Forks je také vzdáleno 40 mil od Graftonu v Severní Dakotě, kde společnost s ručením omezeným, kterou pravděpodobně ovládá miliardář a filantrop Bill Gates, nedávno zaplatila 13 milionů dolarů za tisíce akrů bramborové zemědělské půdy, což mezi místními obyvateli vyvolalo rozruch.

Podle CNBC prodali tři Severodakotané půdu společnosti Fufeng Group za 2,6 milionu dolarů.

Stejně jako nákup spojený s Gatesem vyvolal i prodej místní zemědělské půdy čínské společnosti podle jednoho z prodávajících, Garyho Bridgeforda, bouřlivou reakci.

To proto, že pozemek se nachází pouhých 20 minut jízdy od letecké základny Grand Forks, která je považována za domov nejmodernější vojenské technologie pro bezpilotní letouny v zemi.

Bridgeford řekl televizi CNBC, že někteří místní obyvatelé umístili na jeho zahradu cedule odsuzující tuto transakci.

Zdroj: nypost.com