Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) koncem roku 2021 potvrdilo, že po očkování vakcínou COVID-19, která byla spojována se zvýšeným rizikem srážlivosti krve, zemřel člověk na srážlivost krve, ale veřejnost na to upozornilo až dva týdny poté, jak ukazují nově získané e-maily. (Foto: Flickr)

Dr. Tom Shimabukuro, úředník CDC, sdělil 2. prosince 2021 kolegům z CDC a Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA): „Potvrdili jsme 9. úmrtí na TTS po očkování vakcínou Janssen,“ uvádí se v e-mailech, které získal deník The Epoch Times na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

TTS označuje syndrom trombózy s trombocytopenií, což je stav, který se vyznačuje nízkou hladinou krevních destiček v kombinaci s krevními sraženinami.

Úředníci doporučili celostátní pozastavení podávání vakcíny, kterou vyrábí dceřiná společnost společnosti Johnson & Johnson (J&J) Janssen, v dubnu 2021 poté, co se u šesti žen po očkování vakcínou J&J vyskytl TTS a tři ženy zemřely. Po zjištění, že vakcína je nadále bezpečná a účinná, však pauzu zrušili.

V následujících měsících se o tomto stavu příliš nemluvilo, přestože CDC později uvedla, že do 31. srpna 2021 došlo k dalším pěti úmrtím. Shimabukuro poskytl jedinou aktualizaci, a to v polovině října 2021 s tím, že bylo hlášeno celkem pět úmrtí.

To bylo až do prosince 2021. Dvanáct dní poté, co Shimabukuro upozornil kolegy na deváté úmrtí, vyzval Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zdravotnické pracovníky, aby vakcínu nepodávali lidem s určitými onemocněními kvůli riziku TTS. Dva dny poté Dr. Isaac See, další pracovník CDC, informoval veřejnost během setkání, že po očkování došlo k devíti úmrtím.

Není jasné, kdy se CDC dozvědělo o šestém, sedmém a osmém úmrtí.

CDC přijímá hlášení podaná do systému hlášení nežádoucích účinků očkování a snaží se je potvrdit, včetně úmrtí po očkování. Do systému byl nahlášen vyšší počet úmrtí na TTS po očkování, než kolik jich CDC ověřilo.

Den poté, co Shimabukuro potvrdil deváté úmrtí, předala jeho zprávu Dr. Amanda Cohnová, další pracovnice CDC, ředitelce CDC Dr. Rochelle Walenské.

„Viz níže, informace o devátém zcela tragickém úmrtí na TTS,“ napsala Cohnová.

„Mnohokrát děkujeme, že jste nás informovali… o každém tragickém případu,“ odpověděla Walenskyová.

Zdroj: theepochtimes.com