Populární youtuber a kritik prezidenta Zelenského byl na příkaz ukrajinské vlády zatčen ve Španělsku na základě obvinění z vlastizrady a hrozí mu vydání, přestože veřejně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. (Foto: Youtube)

Anatolij Šarij, který má téměř 3 miliony odběratelů na YouTubu, byl podle ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) zadržen na základě mezinárodního zatykače při společné operaci španělské a ukrajinské policie a mezinárodních „partnerů“.

Tvrdí, že Šarij jednal ve prospěch „cizích“ sil, když svými mediálními komentáři k válce narušoval národní bezpečnost Ukrajiny a podílel se na „podněcování nenávisti“.

Šarijovo zatčení „je dalším důkazem toho, že každého zrádce Ukrajiny dříve či později stihne zasloužený trest. Je to nevyhnutelné,“ tvrdí SBU.

Bloger již dříve získal v roce 2012 azyl od EU poté, co uprchl před pronásledováním ze strany proruské vlády Viktora Janukovyče.

Přestože Šarij odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu, kritika Zelenského reakce zřejmě stačila k tomu, aby se stal terčem útoku ukrajinských úřadů.

Šarijovi byl zabaven pas a nyní se nachází v Barceloně, kde má zákaz cestování, dokud nebude rozhodnuto o jeho vydání na Ukrajinu. Zástupce prezidenta Zelenského u Ústavního soudu uvedl, že Šarij „bude postaven před ukrajinský soud a bude hnán k odpovědnosti v souladu s ukrajinskými zákony“.

V reakci na své zatčení zveřejnil Šarij fotografii své manželky, jak v Barceloně krmí papoušky, a komentoval ji slovy: „Tohle je opravdu komedie.“

Šarijovo zatčení opět zpochybňuje představu, že Ukrajina je jakýmsi majákem demokracie, když její úřady zacházejí s disidenty úplně stejně jako v Rusku.

Minulý měsíc byly zveřejněny záběry agentury Associated Press doprovázející ozbrojené muže z ukrajinské bezpečnostní služby, kteří zatýkali disidenty v jejich vlastních domech.

Paul Joseph Watson