V ruském skladu ropy a logistickém centru ve městě Brjansk, které leží pouhých 100 kilometrů od ukrajinských hranic, zuřil v pondělí přes noc až do ranních a denních hodin mohutný požár. (Foto: Twitter / Illia Ponomarenko)

Široce rozšířené záběry ze sociálních sítí podněcují spekulace, že požár mohl být důsledkem buď ukrajinského raketového úderu, nebo snad skryté sabotáže – kromě možnosti další podivné „nehody“ jde o třetí takový záhadný požár během několika dní.

Jak jsme již dříve podrobně popsali, mnozí komentátoři si povšimli načasování, které odpovídalo setkání amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina s prezidentem Zelenským v Kyjevě.

Když se protáhneme ještě o něco dále do minulého týdne, regionální média k sérii požárů v citlivých zařízeních poznamenávají: „Požár v Brjansku je čtvrtým požárem v krátké době od požárů v ruských průmyslových a rozvojových infrastrukturních objektech v Tveru, Koroljově a Kinešmě minulý týden“.

Již v pátek vzplál objekt patřící utajovanému ruskému Ústřednímu výzkumnému a vývojovému ústavu vojsk protivzdušné obrany v Tveru – podle zpráv zahynulo nejméně sedm lidí – a o několik hodin později se z neznámých příčin stal dějištěm obrovského požáru Dmitrijevský chemický závod.

Co se týče pondělního incidentu, ruské záchranné orgány mezitím uvedly, že příčina požáru se vyšetřuje a že incident si nevyžádal žádné oběti.

Agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace upřesňuje, že „požár vypukl v objektu patřícím ropovodné společnosti Transněfť ve 2:00 moskevského času (23:00 SEČ) a že podle ministerstva nebylo třeba evakuovat žádnou část Brjanska, města se 400 000 obyvateli“.

„Ruské ministerstvo energetiky uvedlo, že po incidentu nedošlo k ohrožení dodávek nafty a benzínu v Brjanské oblasti a že zásoby pohonných hmot jsou dostatečné,“ dodalo.

V komentáři k nyní hojně šířeným, ale neověřeným záběrům požáru v Brjansku deník The New York Post píše: „Záběry na sociálních sítích ukazovaly stěnu plamenů šlehající kolem obřího zásobníku paliva po něčem, co znělo jako dva výbuchy asi 100 mil severovýchodně od Ukrajiny.“

A dále: „Další video ukázalo, co vypadalo jako další požár hořící na druhém místě v Brjansku.“ Dva požáry zasahující stejné zařízení, ale na různých místech komplexu, skutečně naznačují nějaký druh sabotáže nebo přímého útoku.

Někteří proukrajinští odborníci mezitím sérii záhadných výbuchů a požárů oslavují jako „vítězství“ ukrajinské strany, protože válka, která se nyní soustřeďuje v Donbasu, pokračuje…

A podle popisu v Yahoo News: „Požár, který byl podle neověřených záběrů ze sociálních sítí viditelný na kilometry daleko, zasáhl také zásobníky nafty v Brjansku na západě Ruska, uvedl nejmenovaný zdroj agentury Interfax.“

„Steve Rosenberg z BBC prostřednictvím Twitteru uvedl, že místní televize v Brjansku rovněž informovala o hořících nádržích s naftou, a dodal, že se jedná o vojenské zařízení,“ uvedl.

V poslední době kolují mezi americkými znalci národní bezpečnosti významné zvěsti o tom, že se Bidenova administrativa rozhodla dramaticky posílit aktivní tajné operace na podporu ukrajinské armády.

Začínáme nyní pozorovat sabotážní snahy uvnitř samotného Ruska? Pokud ano, znamenalo by to jistě novou obrovskou eskalaci ve vztazích s Moskvou.

Zdroj: zerohedge.com