Představme si na chvíli, že v budoucnosti bude lidstvo schopno cestovat na jiné planety a objeví… ještě více lidí. (Foto: Shutterstock)

Astrobiolog z Cambridgeské univerzity se na základě svého výzkumu domnívá, že takový scénář je možný více, než byste si představovali.

Magazín BBC Science Focus nedávno zveřejnil rozhovor se Simonem Conwayem Morrisem, evolučním paleobiologem z univerzitního oddělení věd o Zemi, v němž uvedl, že vědci mohou „s dostatečnou jistotou říci“, že k evoluci podobné té lidské došlo i v jiných částech vesmíru.

Základem Morrisových úvah je myšlenka konvergentní evoluce, která podle časopisu Science Focus tvrdí, že „náhodné vlivy se postupně zprůměrují tak, že evoluce konverguje a má tendenci vytvářet podobné tvory v jakémkoli daném prostředí“. Například létání použil časopis jako ilustraci toho, že létání „se na Zemi vyvinulo nezávisle nejméně čtyřikrát – u ptáků, netopýrů, hmyzu a pterosaurů“.

Souhrnně řečeno, teorie konvergentní evoluce tvrdí, že evoluce je přírodní zákon, který funguje podobně na všech planetách. Jinými slovy, modří a zelení mimozemští humanoidi ze Star Treku mohou být skuteční.

Nejen Morris si myslí, že se mimozemský život vyvinul „podobně jako lidé“. Biolog Arik Kershenbaum z prestižní britské školy o tom ve skutečnosti vydal celou knihu.

„Protože evoluce je vysvětlujícím mechanismem pro život všude na světě,“ řekl Kershenbaum letos časopisu Quanta, „pak by principy, které odhalujeme na Zemi, měly platit i ve zbytku vesmíru.“

I když je „lákavé“ představit si mimozemské druhy, které nesdílejí lidské kulturní zájmy, jako je filozofie a literatura, Kershenbaum tvrdí, že nevznikly pouze jako sofistikované technické entity. I vyspělé mimozemské formy života by se „vyvinuly z předtechnologických druhů“, dodává Kershenbaum.

„Pokud tento předtechnologický druh pokračoval ve vývoji všech věcí, které máme nyní, je pravděpodobné, že byl postaven na stavebních kamenech, které sloužily tomuto společenskému účelu – věci jako vazby mezi členy skupiny, přenos informací a užitečných myšlenek mezi členy skupiny,“ řekl pro časopis Quanta.

„Předtechnologická mimozemská civilizace mohla zpívat, tančit a vyprávět si příběhy stejně jako předtechnologická lidská civilizace, protože to slouží stejnému účelu.“

Je zábavné představovat si jiné planety, kde humanoidní formy života „zpívají, tančí a vyprávějí příběhy“ stejně jako na Zemi.

Pokud je evoluce tak mocná, jak si darwinisté jako Kershenbaum a Morris myslí, je pravděpodobnější, že se s mimozemšťany spojíme a budeme s nimi komunikovat.

Zdroj: themindunleashed.com