Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov nevylučuje ukrajinský úder zaměřený na most přes Kerčský průliv spojující okupovaný Krymský poloostrov s pevninským Ruskem. (Foto: Wikimedia)

Nejvyšší bezpečnostní představitel to uvedl v rozhovoru pro Rádio NV, informuje agentura Ukrinform.

„Kdybychom měli možnost to udělat, už bychom to udělali. Pokud k tomu bude příležitost, určitě to uděláme,“ řekl Danilov.

Na otázku, zda důvěřuje garantům bezpečnosti Ukrajiny, Danilov odpověděl, že „existují tři složky, které garantují naši bezpečnost. První z nich jsou naši uvědomělí občané. Druhou je naše armáda, celý bezpečnostní a obranný sektor. Třetí jsou naše zbraně. To jsou tři složky, kterým důvěřuji. „

Zbytek je podle něj „všechny ty sliby, které nám nabízejí lidé u moci (dlouho nevydrží – pozn. red.): změní se administrativa a pak řeknou: ‚To jsme nepodepsali, byl tu jiný prezident‘. Kromě toho si je pak každý národ (garant bezpečnosti – pozn. red.) vykládá po svém,“ řekl tajemník Rady pro národní bezpečnost a obranu.

Danilov řekl, že věří v ukrajinské zbraně, které se na bojišti ukázaly jako jedny z nejlepších na světě. „Mnozí byli zarmouceni, když jsme zlikvidovali Moskvu (vlajkový křižník Černomořské flotily) pomocí našich ukrajinských raket,“ poznamenal.

Reakce Kremlu

Na Danilovovo prohlášení již reagoval Kreml. Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov jej považoval za „oznámení o možném teroristickém útoku“.

„Je to nepřijatelné a je zde samozřejmě mnoho znaků činů, které podléhají právnímu prověření s následným trestem,“ řekl.

Dmitrij Medveděv šel ve svých výhrůžkách ještě dál.

„Jeden z ukrajinských náčelníků řekl, že je třeba udeřit na Krymský most. Doufám, že chápe, že se stane terčem odvetného úderu,“ řekl.

Zdroj: ukrinform.net