Počet obětí rozsáhlého požáru, který vypukl dříve během dne v citlivém výzkumném zařízení ruského ministerstva obrany ve městě Tver, vzrostl na sedm poté, co záchranné týmy bojovaly se čtvrtečním požárem celé odpoledne. (Foto: Twitter)

Příčina požáru je zatím buď neznámá, nebo ji ruské státní orgány v tuto chvíli nezveřejňují, ale nyní se objevují další otázky, protože jen několik hodin po požáru v Tveru vypukl další záhadný rozsáhlý požár, tentokrát v největším ruském chemickém závodě – ten zachvátil zařízení patřící tajnému Ústřednímu výzkumnému a vývojovému ústavu vojsk kosmické obrany. Britská média o nejnovějším záhadném požáru, který je v pořadí druhým v průběhu dne, informují takto:

Dnes pozdě odpoledne byly vidět obrovské chuchvalce dýmu, které zahalily Dmitrijevský chemický závod. Příčina požáru zůstává neznámá. Téměř 150 zaměstnanců závodu bylo údajně evakuováno.

Závod v Kinešmě východně od Moskvy vyrábí více průmyslových rozpouštědel než kterýkoli jiný v Rusku. Nachází se necelých 1 000 km od hranic s Ukrajinou.

Pozorovatelé se samozřejmě začínají ptát v souvislosti s ruskou válkou na sousední Ukrajině: náhoda? sabotážní operace?

Protiputinovský závodník Igor Suško na Twitteru výše uvedené video Dmitrijevského chemického závodu v plamenech komentoval: „Začínáme vidět, že se vyvíjí určitý vzorec.“

A západní bezpečnostní analytici se také začínají zamýšlet nad tím, zda za požárem dvou velkých ruských zařízení v jeden den nemůže být aktivní sabotáž…

Jak jsme již dříve uvedli v souvislosti s požárem ve výzkumném zařízení v Tveru, Rusko již bojuje s řadou lesních požárů – většinou v odlehlých oblastech včetně Sibiře, a tak je možné, že rozšíření těchto požárů zasáhne vládní nebo průmyslové objekty; nicméně z moskevských úřadů zatím nevyšlo najevo, že by s tím čtvrteční požáry souvisely.

K záhadě možnosti nějaké zpravodajské sabotážní operace zaměřené na tato místa přispívá i to, že v nyní z velké části zničeném zařízení obranného výzkumu se údajně vyvíjela nejnovější ruská technologie balistických raket…

Zajímavé je, že ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru…


Ruská média informují o rozsáhlém požáru ve výzkumném zařízení ruského ministerstva obrany ve městě Tver za záhadných okolností. Objekt se nachází asi 110 kilometrů severozápadně od Moskvy.

Je možné, že došlo k výbuchu, vzhledem k tomu, že RT hlásí dva mrtvé a nejméně 20 zraněných, a vzhledem k leteckým záběrům, které ukazují obrovský požár a hustá oblaka dýmu nad oblastí.

Na místě jsou záchranáři. Horní patra budovy údajně patří vládnímu Ústřednímu výzkumnému a vývojovému ústavu vojsk protivzdušné obrany.

„Podle předběžných údajů se požár rozprostřel na ploše asi tisíce metrů čtverečních a způsobil částečné zřícení střechy,“ uvádějí ruská média.

„Požár vznikl v jedné z místností ve druhém patře administrativní budovy.“

V různých částech Ruska se objevují zprávy o nárůstu lesních požárů, ale zatím není známa ani jasná příčina čtvrtečního mohutného požáru.

Zdroj: zerohedge.com