Turecký ministr zahraničí se domníval, že válka skončí po mírových rozhovorech v Istanbulu, které se konaly minulý měsíc. (Foto: Flickr)

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu ve středečním rozhovoru uvedl, že některé členské státy NATO chtějí, aby válka na Ukrajině trvala déle, čímž chtějí poškodit Rusko.

„V rámci NATO existují země, které chtějí, aby válka pokračovala,“ řekl Cavusoglu pro CNN Turk. „Chtějí, aby se Rusko stalo slabším.“

Podle íránské tiskové agentury Mehr si Cavusoglu nemyslí, že by válka trvala dlouho poté, co Rusko a Ukrajina minulý měsíc vedly mírové rozhovory v Istanbulu. Po zasedání ministrů zahraničí NATO však nabyl dojmu, že někteří členové aliance si nepřejí, aby válka skončila.

Od 24. února, kdy Rusko provedlo invazi, USA a mnoho jejich spojenců v NATO upustily od diplomacie s Ruskem. Místo hledání diplomatického řešení západní mocnosti sypou na Ukrajinu zbraně a vedou proti Rusku kampaň hospodářských sankcí.

Názor některých členů NATO na válku shrnuje nedávná zpráva deníku The Washington Post. Ve zprávě se píše: „V roce 2013 se v USA uskutečnilo několik akcí: „Pro některé členy NATO je lepší, aby Ukrajinci dál bojovali a umírali, než aby dosáhli míru, který by přišel příliš brzy nebo za příliš vysokou cenu pro Kyjev a zbytek Evropy.“

Zdroj: news.antiwar.com