Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová v úterý prohlásila, že Evropská komise brzy spustí nový účinný mechanismus, jehož cílem bude snížit finanční prostředky poskytované Maďarsku za porušování norem právního státu. (Foto: Flickr)

Toto oznámení přichází dva dny poté, co maďarský premiér Viktor Orbán získal čtvrté funkční období v řadě ve volbách, které byly podle mezinárodních pozorovatelů poznamenány nerovnými podmínkami ve prospěch vládnoucí strany Fidesz.

Je to téma, které se odehrává během Orbánova více než desetiletého působení u moci, během něhož maďarský vůdce podle skupin na ochranu občanských svobod postupně ovládl demokratické instituce a přeléval peníze daňových poplatníků svým přátelům a rodině.

Von der Leyenová uvedla, že její tým informoval Maďarsko o svém rozhodnutí v úterý poté, co přezkoumal odpovědi Budapešti na neformální dopis, který Komise zaslala v listopadu loňského roku a v němž žádala o informace o obavách týkajících se právního státu.

„Pečlivě jsme posoudili výsledek těchto otázek,“ řekla von der Leyenová v projevu k Evropskému parlamentu. „Náš závěr je, že musíme přejít [k] dalšímu kroku.“

Maďarsko je první zemí, která čelí řízení podle nové pravomoci, jež dává EU pravomoc snížit milionové platby EU zemím, u nichž zjistí, že porušování zásad právního státu ohrožuje rozpočet bloku. Rozhodnutí Komise přistoupit k tomuto kroku by mohlo znamenat obrat v ochotě Bruselu postihovat svérázné členy obviněné z korupce a úpadku demokracie.

Přestože je von der Leyenová nyní po měsících jednání připravena pokročit, musí se ještě rozvinout značná byrokracie a politická debata, než bude známo, zda Maďarsko nakonec přijde o kritické finanční prostředky EU.

Jakmile Komise formálně zahájí tento proces, očekává se dlouhé dohadování s Budapeští. Poté bude záležet na Radě EU, složené ze zástupců jednotlivých zemí, aby s konečnou platností rozhodla o tom, zda se peníze sníží. Jakékoli snížení finančních prostředků musí být schváleno „kvalifikovanou většinou“, což znamená, že se pro něj vysloví nejméně 55 procent zemí EU, které představují nejméně 65 procent obyvatel bloku.

V reakci na oznámení von der Leyenové ministr Gergely Gulyás, který působí jako šéf Orbánova kabinetu, v maďarských médiích pokáral Brusel a řekl, že EU v podstatě trestá maďarské voliče za jejich demokratickou volbu.

Zdroj: politico.eu