Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se pravděpodobně brzy setkají v Turecku k osobním mírovým rozhovorům, uvedl v sobotu ukrajinský představitel zapojený do mírových jednání. (Foto: Shutterstock)

Ukrajinský vyjednavač David Arakhamia řekl místní televizní stanici, že oba představitelé by se mohli brzy setkat, protože návrh dokumentů mírové smlouvy dosáhl pokročilé fáze, informovala tisková agentura Interfax-Ukrajina.

Arakhamia uvedl, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan „včera volal jak nám, tak Vladimiru Putinovi, a zdá se, že ze své strany potvrdil, že jsou připraveni uspořádat setkání v blízké budoucnosti“.

„Datum ani místo není známo, ale domníváme se, že místem s vysokou mírou pravděpodobnosti bude Istanbul nebo Ankara,“ pokračoval.

Jednání mezi delegáty obou zemí pokračovala tento týden v tureckém Istanbulu. Putin a Zelenskyj spolu ještě osobně nemluvili a jejich případné setkání by mohlo přinést významný pokrok v ukončení války.

Od zahájení ruské invaze na konci února zahynulo podle OSN ve válce více než 1 200 ukrajinských civilistů a zhruba 10 % obyvatelstva bylo nuceno ze země uprchnout. Zahynuly také desítky tisíc vojáků a na některých místech byla zdecimována ukrajinská města a vesnice.

Zdroj: newsweek.com