Výzva Abiye Ahmeda, nositele Nobelovy ceny míru, ke zdrženlivosti a diplomacii, která by ukončila válku na Ukrajině, by možná vzbudila větší pozornost, kdyby si etiopský premiér neposkvrnil vavříny krví vlastního lidu. (Foto: Flickr)

Zprávy o ohavných válečných zločinech spáchaných jeho jednotkami a jednotkami jeho eritrejských spojenců na civilistech v povstalecké severní provincii Tigraj zesměšňují jeho výzvy k nenásilí v jiných částech světa.

Ruská invaze na Ukrajinu odvedla mezinárodní pozornost od konfliktů jinde, včetně konfliktů v Jemenu, Mosambiku a africkém Sahelu, oblasti jižně od Sahary. V Etiopii, druhé nejlidnatější africké zemi, probíhá již 16. měsíc krvavá občanská válka. Zdá se, že boje mezi Abiyovými silami a povstaleckou Lidovou osvobozeneckou frontou Tigraje se zastavily, ale lidskoprávní skupiny a mnohostranné organizace odsoudily zvěrstva na obou stranách.

Uprostřed jsou civilisté v severní provincii, kteří nyní čelí pohromě, jež je přirovnávána k hrůzám africké – a etiopské – minulosti: masovému hladomoru a etnocidě. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus, sám Etiopan, říká, že „nikde na světě není zdraví milionů lidí ohroženo více“ než v regionu Tigray.

Abiyova vláda, která oslavovala Tedrosovo povýšení do čela WHO jako věc národní hrdosti, se ho nyní snaží pošpinit, protože jeho rodina má původ v Tigraji. Kromě neoficiálních důkazů však existuje stále více údajů, které podporují Tedrosovo tvrzení, že provincie je na pokraji velké humanitární katastrofy.

Ačkoli skutečné oběti války nelze zjistit, vědci z belgické Gentské univerzity odhadují, že dosud zemřelo až půl milionu lidí: 50 000 až 100 000 v důsledku bojů, 150 000 až 200 000 hladem a více než 100 000 v důsledku nedostatku lékařské péče. Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil obavy z možných etnických čistek v Tigray, ale vláda v Addis Abebě je odmítla jako „falešné“.

Tigrajští povstalci byli obviněni ze zločinů, včetně vražd a znásilnění, proti jiným etnickým skupinám. Abiyovi vojáci jsou však obviňováni z většiny civilních obětí, zejména z hladu a zanedbané péče. Vládní síly brání potravinové pomoci a lékům, aby se dostaly do Tigreje, tvrdí humanitární skupiny.

A neštítí se ani jiných druhů zvěrstev, včetně nedávného upálení tigrajského muže, z něhož Abiyovy síly obvinila i vládou zřízená komise pro lidská práva.

Je pravděpodobné, že s pokračující patovou situací ve válce se budou podobné nehoráznosti množit a stupňovat. Koncem loňského roku se vládním jednotkám podařilo odrazit postup povstalců směrem k hlavnímu městu a znovu dobýt města na hranicích s Tigrajem. K obratu pomohlo použití vojenských bezpilotních letounů, které zřejmě dodalo Turecko. (Turecké bezpilotní letouny pomohly také ukrajinským silám zpomalit ruský postup).

Ačkoli se zdá, že jeho pozemní síly se zastavily před útokem na Tigray, kde se hornatý terén již dříve ukázal jako výrazná výhoda povstalců, Abiy bez skrupulí nařídil letecké údery, které způsobily těžké civilní ztráty. Michelle Bacheletová, šéfka Komise OSN pro lidská práva, uvedla, že její zaměstnanci zaznamenali stovky mrtvých při leteckých útocích „zřejmě provedených etiopským letectvem“. Vláda to popřela.

Abiy i vedení TPLF prohlásili, že jsou ochotni jednat o ukončení občanské války, ale ani jedna strana neprokázala přílišnou flexibilitu ve svých požadavcích. Premiér chce, aby povstalci odzbrojili a přijali vládu z Addis Abeby, zatímco TPLF chce větší autonomii pro Tigray a vyúčtování za zvěrstva spáchaná etiopskými a eritrejskými silami.

Bez většího tlaku zvenčí je jen malá naděje na pokrok směrem k usmíření a míru. Vzhledem k tomu, že se svět soustředí na Ukrajinu a Rusko, je však velmi pravděpodobné, že obě strany etiopské občanské války využijí patové situace k tomu, aby se znovu vyzbrojily k dalším bojům.

Kdo tomu může zabránit? Pokusy Africké unie o zprostředkování se ukázaly jako mimořádně neúčinné. Evropská unie od počátku loňského roku, kdy pozastavila část rozpočtové podpory pro Etiopii, učinila jen málo. Spojené státy již vyvinuly značné úsilí – prezident Joe Biden hovořil přímo s Abiyem, jeho vyslanec pro Africký roh přijel do Addis Abeby a jeho administrativa ukončila zvýhodněný přístup etiopského zboží do USA.

Jedinou strategií, která ještě nebyla vyzkoušena, je uvalení sankcí na vedení TPLF a nejvyšší vládní představitele včetně samotného Abiye. Vzhledem k tomu, že Tigraj stojí na pokraji humanitární katastrofy, je načase, aby Biden naznačil, že tato možnost je přinejmenším na stole.

Bobby Ghosh