Hmotnostní stigma nebo zkreslení se obecně týká negativních postojů k osobě, protože má nadváhu nebo obezitu. (Foto: Friendofmarilyn)

Cat Pauseová, akademička, která se ve svém výzkumu zabývala dopady hmotnostním stigma zemřela.

Pauseová, která se zabývala studiem tuků, se ve své práci zaměřila na pohodu lidí s nadváhou a „dopady zkažené identity“ na jejich zdraví.

Labouristická poslankyně Deborah Russellová se o Pauseově smrti podělila v sobotu prostřednictvím svého účtu na Twitteru.

„Znám jen velmi málo podrobností, kromě toho, že naše milovaná přítelkyně včera v noci zemřela ve spánku. Jsem velmi smutná a vím, že mnozí v akademických a odborových kruzích budou také šokováni a zarmouceni,“ napsala Russellová.

Pauseová v lednu v rozhovoru pro časopis Stuff hovořila o diskriminaci, s níž se tlustí lidé setkávají v každodenním životě, zejména pokud jde o zdravotní péči. Morální panika z míry obezity ji ještě umocňuje.

„Všichni mají protitukové postoje. Nacházíme je už u tříletých dětí. Nerodíme se s nenávistí k tlustým lidem, nerodíme se s tím, že nám tlustí lidé připadají nechutní, že jsou líní nebo že jim chybí disciplína či vůle,“ řekla Pauseová.

„Tyto postoje jsme se naučili, můžeme se je absolutně odnaučit.“

Zdroj: stuff.co.nz