Putin nesmí vyhrát válku na Ukrajině, uvedla v neděli pro CNN estonská premiérka Kaja Kallasová a dodala, že pohled na to, co Putin na Ukrajině dělá, je srdcervoucí. (Foto: Youtube / CNN)

„Děláme vše, co je v našich silách, abychom Ukrajinu v této válce podpořili a pomohli jí. Putin nesmí v této válce zvítězit,“ uvedla Kallasová ve starém pořadu „State of the Union“.

Premiér uvedl, že cílem NATO musí být ukončení války pomocí „inteligentního zadržování“, které by vedlo k přechodu od odstrašování k bezpečnému obrannému postoji. To by vyžadovalo mezinárodní spolupráci pro vzájemné posílení obranných kapacit.

„Existují schopnosti, které jsou příliš nákladné na to, aby je každý stát rozvíjel samostatně, zatímco jejich společné řešení v Evropě nás může posílit,“ řekla Kallasová.

Premiérka dále uvedl, že izolace Ruska musí pokračovat na všech možných úrovních.

Pokud jde o polský návrh na vyslání mírové mise NATO na Ukrajinu, Kallasová uvedla, že k tomu by byl nejprve zapotřebí mír, zatímco v plánech Ruska to zřejmě není.

„Proto bychom měli nejprve dosáhnout míru, než ho budeme moci udržet. Někdy je však k míru zapotřebí vůle použít vojenskou sílu,“ řekla Kallasová.

Na otázku, zda je v Evropě možná totální válka, Kallasová odpověděl, že třetí světová válka není na obzoru a že spojenci se musí soustředit na to, aby se válka nerozšířila na další státy.

Zdroj: err.ee