Zničte patogeny ve zdravotnických laboratořích, abyste zabránili šíření nemocí, vzkazuje WHO Ukrajině. (Foto: Flickr / ilustrační)

WHO neuvedla konkrétní údaje o druzích patogenů umístěných v laboratořích, ale ani to, zda jsou doporučení dodržována.
Napsal FE Online

Ukrajinské laboratorní kapacity se po ruské invazi před dvěma týdny dostaly do popředí rostoucí informační války.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila Ukrajině, aby zničila všechny vysoce nebezpečné patogeny umístěné v laboratořích veřejného zdravotnictví a zabránila tak případnému úniku, který by mohl vést k šíření nákazy.

Odborníci na biologickou bezpečnost varovali, že pohyb ruských vojsk na Ukrajině a bombardování jejích měst zvýšily riziko úniku choroboplodných zárodků v případě poškození některého zařízení, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina má stejně jako několik dalších zemí laboratoře veřejného zdraví, které zkoumají způsoby, jak zmírnit hrozby, jež představují nebezpečné nemoci, které postihují lidi i zvířata, včetně Covid-19. Její laboratoře dostávají podporu od USA, WHO a Evropské unie.

V odpovědi na otázky týkající se její spolupráce s Ukrajinou před invazí a během ní WHO uvedla, že s laboratořemi veřejného zdraví této země spolupracuje již řadu let na podpoře bezpečnostních postupů, které zabraňují úmyslnému nebo náhodnému uvolnění patogenů.

V rámci této práce agentura OSN pro zdraví doporučila ukrajinskému ministerstvu zdravotnictví a dalším odpovědným orgánům, aby se zbavily vysoce nebezpečných patogenů.

WHO sice nesdělila, kdy doporučení vydala, ani neuvedla konkrétní údaje o druzích patogenů umístěných v laboratořích, ale také neprozradila, zda jsou doporučení dodržována.

Ukrajinské laboratorní kapacity se po ruské invazi před dvěma týdny dostaly do popředí rostoucí informační války. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve středu zopakovala dlouhodobé tvrzení, že USA provozují v bývalém sovětském státě laboratoř pro biologické zbraně. USA i Ukrajina tato obvinění již dříve odmítly.

Zacharovová uvedla, že dokumenty nalezené ruskými silami na Ukrajině ukazují na nouzový pokus vymazat důkazy o vojenských biologických programech zničením laboratorních vzorků.

Mluvčí ukrajinského prezidenta však tato obvinění popřel. Mluvčí vlády USA obvinění rovněž popřeli a uvedli, že Rusko by mohlo těchto tvrzení využít k nasazení chemických nebo biologických zbraní.

WHO se sice o biologických zbraních nezmínila, ale uvedla, že vyzývá všechny strany, aby spolupracovaly při bezpečné likvidaci nalezených patogenů a v případě potřeby požádaly o technickou pomoc.

V pátek se na žádost Ruska sejde Rada bezpečnosti OSN, aby projednala tvrzení Kremlu o biologických aktivitách USA ve válkou zmítané zemi.

Zdroj: financialexpress.com