Velká část raket Strela v německých armádních skladech je již nepoužitelná, uvádí zpravodajský magazín Der SPIEGEL. (Foto: Flickr / ilustrační)

Německá vláda musela v pátek ustoupit od plánované dodávky 2 700 východoněmeckých protiletadlových raket Strela ukrajinské armádě, informovala místní média.

Podobný názor má i tamější think tanku, který zmínil, že dorazily protiletadlové střely rezavé a nepoužitelné. Think tank to označil za „sabotáž po politickém rozhodnutí“.

Podle zprávy zveřejněné zpravodajským týdeníkem Der SPIEGEL je velká část raket Strela v německých armádních skladech nejen zcela zastaralá, ale také již nepoužitelná.

Maximálně 2 000 raket ve skladech vojsk lze podle zprávy ještě použít.

Německá armáda vyřadila systém z východoněmecké éry z provozu vojsk již v roce 2014 „z bezpečnostních důvodů“, uvádí se v důvěrné zprávě o zbraňovém systému.

Od té doby dřevěné bedny se zbraněmi, které mají být nyní dodány na Ukrajinu, natolik zrezivěly, že vojáci smějí do skladů vstupovat pouze v ochranném oděvu.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck ve čtvrtek ráno oznámil, že Německo chce Ukrajině dodat celkem 2 700 raket Strela, kromě toho 1 000 raketometů a 500 raket Stinger.

Ministerstvo již schválilo dodávku protiletadlových raket. Chybí pouze kladné hlasování Spolkové bezpečnostní rady, které je pro vývoz zbraní nezbytné.

Německo minulý týden změnilo kurz v ukrajinské krizi, když se rozhodlo vybavit ukrajinskou armádu těžkými zbraněmi ve válce s Ruskem.

„Ruský útok na Ukrajinu znamená bod obratu. Ohrožuje celé naše poválečné uspořádání,“ řekl kancléř Olaf Scholz v projevu v německém parlamentu.

„V této situaci je naší povinností udělat vše pro to, abychom podpořili Ukrajinu v její obraně proti útočící armádě (ruského prezidenta) Vladimira Putina. Německo stojí těsně na straně Ukrajiny,“ dodal.

Zdroj: aa.com.tr