Rusko zvýšilo stupeň pohotovosti svých jaderných sil a jako důvod vyššího stavu uvádí agresivní prohlášení NATO a uvalené sankce. (Foto: Defcon)

Toto je varovný systém DEFCON. Stav výstrahy pro 15:30 UTC, neděle 27. února 2022. Kód stavu je žlutý. DEFCON 3.

V současné době nehrozí žádné bezprostřední jaderné nebezpečí, situace je však považována za proměnlivou a může se rychle změnit.

defcon jaderná hrozba

I když neexistuje důvodná obava z další eskalace, Rusko se nechová rozumně. Proto hodnotíme vyhlídku na jadernou akci jako „možnou“.

NATO vydalo další sankce vůči Rusku jako odvetu za invazi na Ukrajinu a posílá další posily spojencům v NATO. Kromě toho NATO oficiálně aktivovalo svou operační skupinu vysoké připravenosti. Spojené státy navíc ukončily rozhovory s Ruskem o kontrole zbrojení.

Varovný systém DEFCON je soukromá zpravodajská organizace, která od roku 1984 monitoruje a vyhodnocuje jaderné hrozby ze strany národních subjektů. Není spojena s žádnou vládní agenturou a nepředstavuje stav pohotovosti žádného vojenského útvaru. Veřejnost by měla provádět vlastní hodnocení a nespoléhat se na varovný systém DEFCON při jakémkoli strategickém plánování. V každém případě se občané vyzývají, aby se dozvěděli, jaké kroky mají podniknout v případě jaderného útoku. Pokud by se jednalo o skutečný útok, výstražný systém DEFCON poskytne údaje o radiaci v oblastech, které mu budou nahlášeny. Vaše hodnoty se budou lišit. Oficiální zpravodajské zdroje budou mít údaje o radiaci pro vaši oblast.

Okamžité aktualizace naleznete na adrese www.defconwarningsystem.com. Mimořádné zprávy a důležité informace najdete na komunitním fóru varovného systému DEFCON a na Twitteru DEFCON @DEFCONWSAlerts. Můžete se také přihlásit k odběru e-mailové konference systému varování DEFCON. Upozorňujeme, že aktualizace na Twitteru mohou mít zpoždění. Další plánovaná aktualizace proběhne 6. března 2022 ve 21:00 UTC. Další aktualizace budou prováděny podle situace, přičemž při vyšších stupních výstrahy budou aktualizace častější.

Tímto končí tato zpráva výstražného systému DEFCON.

Zdroj: defconwarningsystem.com