Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na briefingu vyzval, aby byly předány veškeré údaje o ruských plánech na eskalaci situace úřadům země. (Foto: Flickr)

Lídr USA Joe Biden totiž na video konferenci s lídry západních zemí, EU a NATO označil za datum „invaze“ Ruska na Ukrajinu 16. února.

Nejvyšší představitel ukrajinského státu poznamenal, že podle jeho názoru je dnes v mediálním prostoru až „příliš mnoho informací o hluboké válce v plném rozsahu“.

„Pokud vy nebo kdokoli jiný máte nějaké další informace týkající se stoprocentní invaze Ruska na Ukrajinu dne 16. února, pak nám tyto informace poskytněte,“ vyzval všechny Zelenskyj.

Dodal také, že mu neustále od zpravodajských služeb chodí velké množství dat a bere na vědomí i zprávy od USA a spojenců.

„Musíme analyzovat všechny informace, které máme. A máme jich spoustu. Protože jsou to naše hranice, naše území. Musím s našimi lidmi mluvit jako prezident a říkat jim pravdu. Ale pravdou je, že máme různé informace. A nejlepším přítelem nepřítele je panika v naší zemi. A všechny informace, které k panice pomáhají, nepomáhají nám,“ nechal se slyšet ukrajinský prezident.

Podle Zelenského je postoj Kyjeva takový, že „diplomatická cesta je jediným způsobem deeskalace a de-okupace“.

„Všechny tyto informace bereme v potaz a za všechny tyto informace jsme vděční. Musíme je však jasně analyzovat. (…) Na Ukrajině dnes zatím žádná válka v plném rozsahu není,“ uzavřel věc prezident.

Zdroj: timesofisrael.com