Likvidace šéfa Islámského státu (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší způsobila značné „vedlejší ztráty“. (Foto: Flickr)

Ačkoli americký prezident Joe Biden tvrdil, že za smrt žen a dětí ve svém domě může sám teroristický pohlavár, nyní Pentagon operaci svých speciálních sil prověří.

Včerejší likvidace lídra nejobávanější teroristické skupiny si vyžádal život 13 lidí, včetně šesti dětí. Potvrdila to organizace UNICEF.

Biden zpočátku tvrdil, že během útoku na dům, kde Kurajší bydlel, terorista odpálil nálož, která zabila jeho samotného, jeho ženu a dvě děti. Podle Bidena to byl jeho „poslední zbabělý čin“.

Nicméně později se ukázalo, že obětí je mnohem více. Jak tvrdí záchranáři z řad kontroverzních Bílých přileb, kteří se dostavili na místo útoku, tělíčka dětí nebyla roztrhána výbušninou, nýbrž měly v sobě otvory po velkorážném kulometu. Ostatně to dokládají záběry vyklízení trosek, které zveřejnila americká televize CNN.

Ve čtvrtek večer Pentagon nakonec slíbil, že přezkoumá svou operaci, aby se ujistil, že američtí vojáci nezpůsobili smrt civilního obyvatelstva.

Mluvčí Pentagonu John Kirby již novinářům řekl, že Pentagon má „silné, silné náznaky“ toho, že civilní oběti nezpůsobily americké síly.