Soud jednomyslně zamítl žalobu srbského tenisty poté, co ministr pro přistěhovalectví tvrdil, že jeho přítomnost podnítí nálady proti očkování. (Foto: Flickr)

Novak Djokovič tak bude před Australian Open deportován z Austrálie poté, co plénum federálního soudu zamítlo žádost světové jedničky o obnovení jeho víza.

Soud v neděli zamítl žalobu proti rozhodnutí australského ministra pro přistěhovalectví Alexe Hawkeho o zrušení víza s odůvodněním, že Djokovičova přítomnost v Austrálii by mohla vyvolat „občanské nepokoje“, neboť je „talismanem protiočkovacích nálad“.

Předseda soudu James Allsop oznámil, že soud jednomyslně zamítl Djokovičovu žalobu a že tenisová hvězda zaplatí náklady řízení.

Allsop vysvětlil, že rozhodnutí soudu nereflektuje „podstatu nebo moudrost rozhodnutí“, ale spíše to, zda je natolik iracionální, že je nezákonné. Úplné odůvodnění bude následovat později.

V prohlášení Djokovič uvedl, že je rozhodnutím „nesmírně zklamán“, a uznal, že to znamená, že „nemůže zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open“.

Zdroj: theguardian.com