Otázka dodávek plynu potrubím Jamal – Evropa je komerční záležitost, prohlásil mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov. (Foto: Flickr)

„Ne, to je naprosto komerční situace. Otázku o konkrétních příčinách je třeba položit Gazpromu. Žádná souvislost tu není, to je naprosto komerční situace“, řekl novinářům, kdy odpovídal na otázku, s čím je spojeno snížení dodávek plynu potrubím Jamal – Evropa a jeho následující převedení do reversu, a jestli je tu spojení se zastavením dodávek plynu do Německa a s naplněním druhé nitky plynovodu Nord Stream 2.

Gazprom minulý týden prudce snížil rezervování kapacit polského úseku plynovodu Jamal – Evropa, které rezervuje v prosinci ve čtyřiadvacetihodinových aukcích.

Společnost odkoupila na pátek 27 milionů kubíků na vstupním bodu magistrály na hranici Běloruska a Polska, na sobotu – 5,2 milionu, na neděli – 4,2 miliony, a na pondělí – 3,8 milionu z dostupných 89,1 milionu kubíků. Přitom ve všech předchozích prosincových dnech rezervoval Gazprom 31,4 milionu kubíků.