Mnohokrát jsme narazili na problémy ve výstupech práce factcheckerů – ověřovačů informací, jejichž hodnocení považují některá média a globální platformy jako dostatečně spolehlivá, aby na jejich základě snížila viditelnost příspěvku nebo dokonce označila jejího autora za dezinformátora. (Foto: Flickr)

Tato potenciálně nebezpečná praxe se stává natolik rozšířenou, že považujeme za potřebné ukázat, že i ověřovač pravdy se může mýlit, resp. být ovlivněn svými (ne)sympatiemi k autorovi kontrolovaného výroku nebo svými hodnotovými a politickými postoji. (Další úvahy na toto téma najdete zde.)

Proto hlídáme hlídače a čas od času publikujeme náš nález. Dnes pokračujeme třetím dílem s firmou Semantic Visions a jejich ověřováním ….


Ministerstvo zdravotnictví si v roce 2020 zadalo od firmy Semantic Visions bojující pomocí umělé inteligence s dezinformacemi, aby vyvrátila nejčastější hoaxy o vakcínách a proticovidových opatřeních. A připletla se jim tam jedna „maličkost“ graficky zachycená níže. Zdroj původního textu na webu MZČR.

Povinné očkování přitom neustále zmiňují přední vládní experti a je to zcela reálná varianta. Distribuci covidových vakcín a očkovací centra dělá firma, v jejíž správní radě sedí přední vládní experti Prymula a Maďar. Povinné očkování tu už de facto je, protože nátlak na očkování a nastavené podmínky pro neočkované fakticky znemožňují některým lidem pracovat a svobodně žít. Covid pas tu máme, jmenuje se Tečka.

Lidé s Tečkou mají více práv než lidé bez ní – mohou se například volně pohybovat na místech, kam neočkovaní nesmějí. Takže ano, lidé bez covid pasu přišli o některá práva. Lidé bez covid pasu musejí vynakládat vlastní finanční prostředky v řádech vyšších tisíců měsíčně za testy, které poskytuje mimo jiné i firma Diana Biotechnologies dalšího covidového experta Konvalinky. Za nedodržení opatření hrozí, a také se udílejí, vysoké pokuty, takže platí i ta část, že hrozí vysoké tresty.

Tolik k fact checkingu Semantic Visions Františka Vrábela v rámci této státní zakázky.

Zdroj: sosp.cz