Xenoboti jsou podle vědců schopni se rozmnožovat „zcela novým“ způsobem, což by se mohlo ukázat jako přínosné pro pokrok v regenerativní medicíně. (Foto: Sam Kriegman a Douglas Blackinston)

První živí roboti na světě, známí jako xenoboti, se podle vědců, kteří je vyvinuli, naučili sami sebe reprodukovat.

Xenoboti – kteří jsou navrženi počítači a ručně vytvořeni z kmenové buňky africké drápkaté žáby Xenopus laevis, odkud je odvozen jejich název – byli představeni světu v roce 2020.

Vědci tehdy podle CNN oznámili, že tyto organismy se samy uzdravují a dokážou přežít týdny bez potravy.

Nyní odborníci zjistili, že xenoboti – kteří svým vzhledem připomínají kapky – mají schopnost rozmnožovat se „zcela novým“ způsobem, uvedli v pondělí v tiskové zprávě vědci z University of Vermont, Tufts University a Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering na Harvardově univerzitě.

Vědci zjistili, že xenoboti jsou schopni „shromáždit stovky“ jednotlivých buněk a „sestavit malé“ organismy ve svých ústech, z nichž se během několika dní stanou noví a funkční xenoboti, uvádí se v tiskové zprávě.

„Při správném návrhu se budou spontánně samoreplikovat,“ řekl Josh Bongard, profesor informatiky a odborník na robotiku na Vermontské univerzitě, který se podílel na vedení výzkumu.

„Lidé si poměrně dlouho mysleli, že jsme přišli na všechny způsoby, jak se může život reprodukovat nebo replikovat. Ale tohle je něco, co nikdy předtím nebylo pozorováno,“ dodal spoluautor Douglas Blackiston, doktor věd, vedoucí vědecký pracovník Tuftsovy univerzity a Wyssova institutu.

„Je to skutečně hluboké,“ řekl Michael Levin, profesor biologie a ředitel Allen Discovery Center na Tuftsově univerzitě. „Tyto buňky mají genom žáby, ale osvobozeny od toho, aby se staly pulci, používají svou kolektivní inteligenci, plasticitu, k něčemu ohromujícímu.“

Ačkoli představa robotů, kteří jsou schopni se sami rozmnožovat, může znít děsivě, jeden z vědců podílejících se na výzkumu říká, že mu to „nedává v noci spát“.

„Snažíme se pochopit tuto vlastnost: replikaci. Svět a technologie se rychle mění. Pro celou společnost je důležité, abychom studovali a pochopili, jak to funguje,“ uvedl Bongard v tiskové zprávě s tím, že lepší pochopení tohoto druhu samoreplikujících se biotechnologií může mít mnoho praktických využití – včetně regenerativní medicíny.

„Kdybychom věděli, jak říct kolekcím buněk, aby dělaly to, co po nich chceme, v konečném důsledku by to byla regenerativní medicína – řešení traumatických poranění, vrozených vad, rakoviny a stárnutí,“ dodal Bongard.

„Všechny tyto různé problémy jsou tu proto, že nevíme, jak předvídat a řídit, jaké skupiny buněk se budou stavět. Xenoboti jsou novou platformou, která nás to může naučit.“

Zdroj: people.com