Sajf al-Islám Kaddáfí, syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, se v neděli zaregistroval jako prezidentský kandidát pro volby konané 24.prosince, uvedl úředník volební komise, píše Al Arabiya. (Foto: Flickr)

Kaddáfí je jednou z nejvýraznějších osobností, o kterých se očekává, že budou kandidovat na prezidenta. V seznamu kandidátů je také libyjský velitel Chalifa Haftar, premiér Abdulhamida al-Dbeibah a předseda parlamentu Aguila Saleh.

Fotografie distribuované na sociálních sítích zachycovaly Kaddáfího v tradičním hnědém hábitu a turbanu a s šedým plnovousem a brýlemi, jak podepisuje dokumenty v registračním středisku ve městě Sebha na jihu země.

Navzdory veřejné podpoře většiny libyjských frakcí a zahraničních mocností pro volby 24. prosince je hlasování stále zpochybňováno, protože soupeřící subjekty se hádají o pravidla a harmonogram.

Velká konference v Paříži se v pátek dohodla na sankcionování každého, kdo naruší nebo zabrání hlasování, ale stále neexistuje žádná dohoda o pravidlech, podle kterých by měl být schopen kandidovat.

Agrese NATO v Libyi: O deset let později Zatímco Kaddáfí pravděpodobně hraje na nostalgii po éře před povstáním, podporovaným NATO v roce 2011, které smetlo jeho otce od moci a zahájilo desetiletí chaosu a násilí.

Zdroj: pz.cz