Queenslanďanům, kteří obdrželi pokuty za porušení pravidel Covid-19, hrozí, že jim budou zabaveny domy a zmrazeny bankovní účty v rámci vládního zásahu, jehož cílem je vybrat 5,2 milionu dolarů na splátkách. (Foto: Youtube / ilustrační)

Očekává se, že státní registr pro vymáhání pokut bude jménem queenslandského zdravotnictví vymáhat 3 046 nezaplacených pokut za pandemii.

Více než 2 755 pokut bylo od jednotlivců a podniků obviněných z porušení omezení Covid-19 a zbytek je buď stále ve vyšetřování, nebo se čeká na zaplacení.

Přibližně 56,4 % pokut již bylo zcela zaplaceno nebo je spláceno na základě splátkového kalendáře.

Podle deníku Brisbane Times SPER uvedl, že vymáhání pokut u lidí, kteří je nezaplatili, „může zahrnovat obstavení bankovních účtů nebo mezd, registraci poplatků za nemovitosti nebo pozastavení řidičských průkazů“.

Tato drastická opatření by byla použita k výběru 18,4 procenta nezaplacených pokut v celkové hodnotě 1 milion dolarů.

Queenslandské zdravotnictví rovněž vyzvalo SPER k vymáhání více než 2 045 neuhrazených účtů za karanténu v hotelech, kvůli nimž vznikl státní dluh ve výši 5,7 milionu dolarů.

Provize, kterou exekutoři získají z vymáhání nezaplacených pokut, zatím není známa.

Předtím, než Queensland požadoval platbu předem za hotelové karanténní pobyty, bylo do 8. října vystaveno 44 350 faktur, přičemž 10,8 % účtů bylo neuhrazeno.

Ti, kteří nejsou schopni účet uhradit, mohou požádat o prominutí, ale ostatní budou odkázáni na exekutory.

Zdroj: dailymail.co.uk