Zdravotní stav prezidenta ČR Miloše Zemana je ožehavým tématem. Některým lidem již došla trpělivost, jak Kancelář prezidenta republiky (ne)informuje o aktuálním stavu hlavy státu, a tak dnes vyšli do ulic. (Foto: Google Maps)

Na pražském Hradčanském náměstí tak v sobotu 16. října proběhla demonstrace a hned zítra se chystá další.

Uvádí se, že nedělní je naplánována na poledne a konat by se tentokrát měla přímo v areálu Ústřední vojenské nemocnice. Právě v tomto zařízení se totiž Zeman léčí.

Akce nese název „Storm ÚVN, they can’t stop all of us“ a má být tak trochu parodií na událost ze září 2019, která se odehrála v USA. Tehdy se totiž sešly stovky lidí před areálem tajemstvím obestřené Oblasti 51.

„Hradní sebranka mlčí, doktoři mlčí, nikdo neví, v jakém stavu je prezident této země a hradní mafie si mezitím vodí na JIP vybrané návštěvy, jmenuje soudce a neřeší povolební situaci. Jsme občané a máme toho dost! Přijďte v neděli na 12 hodinu do areálu Ústřední Vojenské nemocnice na procházku, dát si vinnou klobásku nebo meruňkovou buchtu,“ uvedli k akci organizátoři na Facebooku.

Organizátoři ale zároveň upozorňují, že nikoho nenavádí k neoprávněnému vniknutí, ohrožení veřejného pořádku ani žádnému jinému trestnému činu ani přestupku. Akci navíc konzultovali s odpovědnými orgány a následně apelovali na lidi, aby se zdržovali primárně v zónách před pavilony CH1 a CH2. Naopak by se neměli zdržovat v prostoru před akutním příjmem a trase, po níž jezdí sanitky.

„Neneseme zodpovědnost za případné činy jednotlivců, kteří se k nám na procházce připojí,“ dodali organizátoři.

K plánované akce se na Twitteru vyslovil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který se nechal slyšet, že to považuje za „mimořádně ohavné“.

„Organizovat v neděli demonstraci v areálu ÚVN, kde se léčí pan prezident, považuji za mimořádně ohavné. Padáme do hluboké temnoty. Ale ač se zlo snaží vše ovládnout, dobrá srdce této země odolají. Jsou naší nadějí,“ uvedl.