Finsko začne očkovat norky chované na svých farmách proti Covid-19 vakcínou, místní regulační orgán schválil podmíněné použití experimentální vakcíny proti koronaviru. (Foto: Shutterstock)

Podmíněné povolení k očkování norků platí ve Finsku do konce prosince, poté musí výrobce vakcíny předložit regulačnímu orgánu další údaje, vysvětlila Liisa Kaartinenová z Finského úřadu pro bezpečnost potravin (Evira), který dohlíží na rostlinnou a živočišnou výrobu v zemi a například na zdraví hospodářských zvířat.

Agentura AFP uvádí, že tato podmíněná povolení mohou být udělena experimentálním vakcínám během pandemie, kdy není k dispozici žádná jiná vakcína. Norci, kteří jsou chováni pro svou kožešinu, jsou obzvláště náchylní k infekci koronavirem.

„Zatím jsme připravili asi půl milionu dávek vakcíny, což by mělo stačit na dvojí očkování všech zvířat,“ uvedl vedoucí výzkumný pracovník Finské asociace chovatelů kožešinových zvířat (FIFUR), která vakcínu vyvinula ve spolupráci s vědci z Helsinské univerzity.

Vakcína dosud neprošla klinickými zkouškami, takže její komerční využití zatím není možné. Na finských kožešinových farmách, kterých je asi 1 000, může být nasazena pouze za přísných postupů, informuje agentura AFP.

Experimentální vakcína je schválena pouze ve Finsku, kde zatím nebyl zjištěn žádný případ nového koronaviru mezi norky.

Finsko je také jednou ze zemí EU, kde se virus šíří nejpomaleji, a to i mezi lidmi.

Zdroj: yle.fi