Letušky různých společností odhalily „tajné podrobnosti“ o zařízení letadla, které mohou nejen zachránit život v případě havárie, ale také pomáhat při normálním letu, píše The Sun. (Foto: Flickr)

Cestující o tom nevědí, ale jejich let je díky tomu pohodlnější.

„Skryté držadlo“ nebo tyč se nachází přímo nahoře pod prostory pro zavazadla. „Pokud jste jednou viděli letušku, která má ruku na tomto místě, pak jste byli svědky, jak se opírala o toto tajné držadlo,“ píše list.

Může se také hodit pro cestující, aby se nechytali křesla před sebou během náhlé turbulence. Maličké otvory v okénkách pomáhají regulovat měnící se tlak vzduchu. Okénko v letadle je složitá konstrukce ze tří akrylových vrstev, a pouze prostřední obsahuje ventilační mezeru.

Háky na křídlech letadla jsou potřebné při evakuaci přes křídlo, přivazují k nim provazy mezi dveřmi a nafukovacími schody. Rovněž je používají na připevnění k letadlu záchranných vorů.

Černé trojúhelníky na stěně ukazují směr, ze kterého je na křídlo nejlépe vidět posádce uvnitř letadla. Díky tomu dokážou členové posádky rychle prověřit polohu krytů okének.

Tlačítko zrcadla na toaletě umožní otevřít skříňku za ním. Jsou tam hygienické vložky, ubrousky, papírové balíčky a gel na ruce.

Popelníky na toaletě jsou jenom pro bezpečnost. Kouření v letadle je zakázané, ale když někdo zákaz poruší, pak v této nádobě nedopalek nevzplane a nebude příčinou požáru.

Zdroj: thesun.co.uk