Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian nazval ranou do zad rozhodnutí Austrálie o zrušení dohody s francouzskou společností Naval Group o ponorkách. Zdůraznil také, že důvěra vůči této zemi byla podkopána. (Foto: Flickr/ilustrační)

„Je to skutečně rána do zad. Měli jsme důvěrné vztahy s Austrálií. Tato důvěra byla podkopána. Jsem velmi nahněván kvůli zrušení této smlouvy,“ řekl Le Drian ve vysílání rozhlasové stanice France Info.

Ministr zdůraznil, že čeká na vysvětlení ze strany Austrálie a rovněž USA.

Australský premiér Scott Morrison dříve prohlásil, že Austrálie vystupuje ze smlouvy o ponorkách s francouzskou společností Naval Group.

„Realizace technologie jaderných ponorek znamená, že Austrálie již nebude pokračovat v projektu obyčejných ponorek třídy Attack. Vláda (pozn. Austrálie) by chtěla poděkovat posádkám ponorek třídy Attack, Naval Group, francouzské vládě a Lockheed Martin Australia za jejich úsilí.

Urychlení změn v regionální bezpečnosti však činí konvenční ponorky nevhodnými pro naše pohotovostní potřeby v budoucích desetiletích,“ uvádí se v Morrisonově prohlášení.

Britský premiér Boris Johnson, americký prezident Joe Biden a australský premiér Scott Morrison ve středu večer ve společném prohlášení oznámili založení nového partnerství AUKUS v obranné a bezpečnostní sféře.

Zdroj: politico.eu