Polská státní televizní společnost Telewizja Polska (TVP) uvedla v okleštěné podobě projev amerického prezidenta Baracka Obamy, který přednesl po skončení jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou 8. července. V neděli 10. července to napsal The Independent. V průběhu společné tiskové konference kritizoval Obama řadu rozhodnutí přijatých Varšavou, píše The Independent. „Seznámil jsem prezidenta Dudu s našimi obavami ohledně určitých kroků podniknutých vedením, a také v souvislosti se slepou uličkou, která se vytvořila kolem ústavního soudu.


Řekl jsem, že máme ve velké úctě polskou suverenitu, že přiznávám, že parlament nyní pracuje na zákonu, který má situaci zlepšit, to ale nestačí", prohlásil Obama a zdůraznil přitom, že nezávislý soudní systém je základem demokracie.  

Přičemž nelichotivá prohlášení amerického prezidenta TVP do svého pořadu vůbec nezařadila. Když se na obrazovce objevil záznam z tiskové konference, hovořil reportér o tom, že 95% besedy obou státníků bylo věnováno otázkám týkajícím se NATO. Přitom zpravodaj zdůraznil, že americký prezident Polsko pochválil za úsilí zaměřené na dosažení nadřazenosti demokracie.

Zdroj: independent.co.uk