Spojené státy zašly příliš daleko v objemu stimulů pro ekonomiku v době koronaviru, což vedlo ke globálnímu nárůstu inflace.

Prohlásil to poradce ruského prezidenta Vladimira Putina a exministr ekonomického rozvoje RF Maxim Oreškin během plenárního zasedání Moskevského finančního fóra.

„Reakce makroekonomické politiky na krizi by měla být úměrná rozsahu ekonomických problémů. Pokud máte nejhlubší recesi od druhé světové války, pak by odpovědi měly být stejně velké. Tady, domnívám se, Rusko našlo optimální výši a velikost stimulu a jeho struktury, což mu umožnilo opustit a ve skutečnosti obnovit ekonomiku o něco více než rok,“ řekl Oreškin.

„Ale například Spojené státy, které mají dva roky po sobě rozpočtový schodek 15 % HDP … Spojené státy pravděpodobně přehnaly rozsah stimulačních opatření, jejichž výsledkem je globální vlna inflace,“ poznamenal.

Prezidentův poradce se domnívá, že v takových krizích nemůže mít měnová politika rychlý dopad na agregátní poptávku.

„A proto aktivní zapojení fiskálních stimulů jak prostřednictvím úvěrové podpory, tak například prostřednictvím přímých plateb občanům, je to, co umožnilo dosáhnout během krize maximální efektu,“ vysvětlil.

Podle prezidentova poradce ruskou ekonomiku vytáhly programy dotovaných hypoték a přímých plateb občanům a podnikům, o čemž prezident loni rozhodl, i když o nich se vedly poměrně bouřlivé diskuse.

Situace obecně jasně ukázala, že neexistují žádné univerzální odpovědi, shrnul prezidentův poradce. Podle něj je důležité „stanovit správnou diagnózu“ a pochopit, jak funguje mechanismus ekonomiky – to umožní učinit správná rozhodnutí v makroekonomické politice.

Zdroj: snews.com