Situace v Afghánistánu se zcela vymkla kontrole vlády, Mazáre Šeríf brzy padne do rukou Tálibánu, řekl Sputniku mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. (Foto: Flickr)

„Situace je zcela mimo jejich (vládní) kontrolu, naše síly postupují mírnou rychlostí a Mazáre Šeríf brzy padne. Snažíme se v klidu přesunout i do dalších zbývajících měst,“ řekl Mudžáhid.

Mluvčí dále uvedl, že Tálibán nepřijímá návrh USA na vytvoření prozatímní vlády v Afghánistánu.

„Zatím se tato otázka neřešila. Obecně však přechodnou vládu nepřijímáme. Náš požadavek je zásadním řešením a je třeba ho najít. Vytvoření přechodné vlády není naším plánem,“ odpověděl.

Mudžáhid také uvedl, že rozhodnutí o obsazení Kábulu bude přijato až poté, co bude zajištěna kontrola nad ostatními územími v Afghánistánu.

„Operace jsou naplánovány tak, že nejprve musí být vyčištěny ostatní provincie a teprve poté se rozhodne o Kábulu. Konečné rozhodnutí o Kábulu však ještě nepadlo,“ řekl.

USA při nedávném bombardování pozic Tálibánu v Afghánistánu zasáhly civilní cíle, aby mezi civilisty zasely strach, uvedl mluvčí v neposlední řadě.

„(USA) Útočily hlavně na civilní objekty – nemocnice, obchody, mešity a školy -, aby mezi obyvatelstvem zasévaly strach. Ve skutečnosti útočily pouze na civilní cíle,“ řekl.