Rakousko vyšle na hranice asi 400 vojáků kvůli přílivu nelegálních migrantů, informuje televizní kanál ORF s odkazem na projev šéfa rakouského ministerstva vnitra Karla Nehammera. (Foto: Flickr)

Zejména ministr řekl, že politika udělování azylu migrantům v Evropské unii selhala a Rakousko potřebuje posílit své hranice, neboť evropský systém ochrany hranic nefunguje, poznamenává televizní kanál.

„Vzhledem k rostoucímu počtu nezákonných pokusů (překročit hranice)… je nutné výrazně posílit síly na hranicích se Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem,“ zdůraznila také rakouská ministryně obrany Claudia Tannerová.

Až 2000 záložníků je připraveno k nasazení na hranicích. Podle Tannerové k oznámenému zvýšení již došlo: zejména v sobotu již nařídila, aby se jednotky z 25. praporu Jäger z Klagenfurtu přesunuly k hranicím.

Podle Nehammera je zejména hranice s Maďarskem nejvytíženějším místem pro nelegální překračování hranic. V této souvislosti Nehammer hovořil o výrazném nárůstu počtu azylantů. Za ten rok již bylo zadrženo 15 768 lidí – v minulém roce 21 700.

Ministr vnitra také ostře kritizoval Evropskou komisi a označil evropský azylový systém za neudržitelný.

Podle Nehammera je Rakousko jednou ze zemí s nejtěžší migrační zátěží v Evropské unii, ale „nedostávají žádnou podporu od Komise EU, která diskutuje o rozdělování uprchlíků“. Proto podle něho mají velký význam i ozbrojené síly. Dodal také, že systém musí být nyní „radikálně“ přestavěn.

„Potřebujeme lepší postupy, ale můžeme jich dosáhnout pouze tehdy, pokud nám k tomu Evropská unie dá příležitost. V současné době se Komise vydala zcela špatným směrem. Evropský azylový systém selhal,“ řekl již dříve Nehammer.

Ministr vnitra vyzval k urychlenému azylovému řízení, zvýšení bezpečnosti vnějších hranic a repatriaci. „Návrat je tajemstvím, protože je důležitým signálem zemím, odkud migranti pocházejí: Nemá smysl cpát do chřtánu 5000 dolarů organizovanému zločinu.“ Poznamenal také, že po příkladu dohody mezi EU a Tureckem by EU měla uzavřít dohody s různými zeměmi, aby se uprchlíci již do Evropy nedostávali.

Zdroj: snews.com